Na dokončno odločitev vseh koalicijskih partnerjev čaka tudi miza v DZ-ju, kjer bodo pogodbo podpisali. Foto: BoBo
Na dokončno odločitev vseh koalicijskih partnerjev čaka tudi miza v DZ-ju, kjer bodo pogodbo podpisali. Foto: BoBo
Nova koalicijska pogodba

Tako so v ospredju 30-stranskega dogovora o sodelovanju med štirimi političnimi strankami kot cilji izpostavljeni umiritev političnih strasti, strpen dialog, strokovna utemeljitev političnih odločitev in depolitizacija kadrovanja, poroča novinarka TV Slovenija Vesna Deržek.

V ospredju koalicijske pogodbe je tudi zagon gospodarstva s poudarkom na pomoči malim in srednje velikim podjetjem. Na področju konsolidacije financ sta grobo omenjena znižanje mase plač in racionalizacija v dogovoru s socialnimi partnerji. Dvig davka na dodano vrednost ostaja, vendar kot skrajni ukrep.

Pomembni točki pogodbe sta tudi črpanje evropskih sredstev in kakovosten javni sektor. Javno zdravstvo mora ostati kakovostno in široko dostopno, vendar bo za to potrebna širitev prispevnih osnov. V pogodbi se partnerji zavezujejo tudi, da bodo pretresli financiranje zasebnih fakultet in regulirali nastajanje novih.

Kompromis so partnerji dosegli tudi na področju, kjer sta si SD in DL najbolj narazen. Državni holding bo tako le upravljavec, ne pa tudi lastnik državnih podjetij. Partnerji so se zavezali, da bodo prodali vsaj eno večjo gospodarsko družbo. Ostala bo tudi slaba banka, vendar bodo model dopolnjevali. Kot cilj so si zastavili, da banke do konca leta prodajo vsaj tretjino zaseženih stanovanj.

Koalicijski partnerji bodo spoštovali tudi dogovor parlamentarnih strank pri predsedniku republike. Tako dva konkretna cilja ostajata sprememba referendumske zakonodaje in ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem. Spremenili pa bi tudi prostorsko politiko in pospešili energetske projekte na spodnji in srednji Savi.

Jasno določena pravila igre
Koalicijske partnerice bodo spoštovale pravno državo in se bodo vzdržale slehernega dejanja, ki bi izključevalo oziroma podpihovalo nestrpnost. Prav tako ne bo odpiranja vprašanj polpretekle zgodovine.

Za natančno določitev pravil sodelovanja med partnerji je k pogodbi dodan Protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev. Ta izjemno natančno določa komunikacijske poti in tedenska usklajevanja vseh gradiv na vseh ravneh. Če bodo stranke podprle opozicijske predloge, bodo o tem morali obvestiti pristojnega ministra in partnerje, nezaželeno pa bo tudi javno nasprotovanje odločitvam vlade.

Nova koalicijska pogodba