Goreči transparenti na varovalni ograji pred DZ-jem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Goreči transparenti na varovalni ograji pred DZ-jem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ljubljana, protest 11. 1. 2013
Poskus podiranja varovalne ograje pred DZ-jem. Na ograjo so privezali dve vrvi in jo z vlečenjem poskušali premakniti. Policisti so jo uspeli zadržati, množica pa jih je nato začela obmetavati s palicami in pločevinkami, medtem pa so jim jezno kričali: "Branite lopove!" Foto: BoBo
Ljubljana, protest 11. 1. 2013
Trg republike je napolnila nepregledna množica protestnikov. Foto: BoBo
Ljubljana, protest 11. 1. 2013
Prešernov trg so "zavzeli" zombiji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Policija je ocenila, da se je v Ljubljani zbralo okoli 8.000 ljudi. Skupina protestnikov je v osamljenem incidentu poskušala podreti varovalno ograjo pred DZ-jem, kar so policisti preprečili.

Poleg tega so pridržali - tako je policija sporočila prek Twitterja - dva človeka, ki sta imela pri sebi nož na preklop, nekaj posameznikov je na policiste metalo palice in pločevinke. Odjeknilo je tudi nekaj močnih eksplozij pirotehničnih sredstev, tudi pred samim policijskim kordonom, ki pa jih je množica pospremila z glasnim neodobravanjem.

Nekateri protestniki so na varovalno ograjo privezali tudi nekaj transparentov, ki so jih nato zažgali, ostanke lesenih palic pa zmetali v policiste za ograjo, tja je priletela tudi rdeča barva.

Protest v znamenju nagovorov in glasbe
Sicer pa je potest minil mirno, v znamenju kulturnega programa in nagovora znanih Slovencev ter posameznih protestnikov - v okviru Protestivala so namreč na Trgu republike, na stopnicah pri Cankarjevem domu, postavili improviziran oder, na katerem so se vrstili nagovori in nastopi glasbenikov. Protestnik Milko je tako povedal: "Poskrbeti moramo za poštenost protestov. Med nas pošiljajo izgrednike in mi jih bomo našli! Mi nismo nasilni! Zahtevamo odstop vseh pokvarjencev, ki nam kradejo. Osvobodimo našo državo, mi smo nova osvobodilna fronta."

Igor Koršič iz KOKS-a pa je tako med drugim pozval politike, naj dajo "kremplje stran od pravice referenduma, medijev, univerz, šol, bank, policije, tožilstva, sodišč, parlamenta in Trga republike". Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, Mateja Kožuh Novak, je predsednika DZ-ja Gregorja Viranta pozvala, naj "počisti" parlament. Predstavnice vzgojiteljic oziroma Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so bile kritične predvsem do ministra za izobraževanje Žige Turka in državne sekretarke Mojce Škrinjar, slišati je bilo tudi kritike na račun ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka - protestniki so ga izžvižgali, ker je policija začela postopke zoper domnevne organizatorje minulih neprijavljenih protestov.

Protestniki so s transparenti, vzkliki in žvižganjem zahtevali predvsem odstop vlade oz. premierja in predsednika SDS-a Janeza Janše, pa tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Tako njima kot drugim politikom pa so posredovali že znano sporočilo "gotovi ste".

Začelo se je na Kongresnem trgu
Članice Odbora za pravično in solidarno družbo pa so še pred začetkom vstaje pred Spomenikom revolucije na Trgu republike podali izjavo za medije. Tam je bila tudi skupina protestnikov iz Ajdovščine, ki so povedali, da so na ta protest prišli, "da se ne bo spet govorilo, da so tukaj samo Ljubljančani". Začetek protesta je bila napovedan ob 16.30 na Kongresnem trgu, množica pa se je tam začela zbirati že prej. Tja je prišla tudi skupina protestnikov, preoblečenih v zombije, saj je bila po besedah organizatorjev tokratna tema "zombilizacija" oziroma mobilizacija "zombijev", kot so bili protestniki poimenovani. Protestnike zato vabili, da se našemijo v zombije in tako ironično izrazijo kritiko dialogu, ki ga vodi vlada.

Organizatorji vstaje so sicer na družbenem omrežju Facebook pred protestom objavili tudi manifest, v katerem zahtevajo takojšen odstop trenutne vlade ter imenovanje prehodne vlade, na čelu katere bi bila oseba z nesporno moralno integriteto.

Zombiji na Prešernovem spomeniku
Čeprav je bilo po programu vstaje, objavljenem na Facebooku, predvideno, da bo prihod na Trg republike pred DZ šele ob 18.30, se je nekaj sto protestnikov tja odpravilo že dobro uro prej, nekaj tisoč protestnikov pa je odšlo na povorko po ljubljanskih ulicah. Najprej so odšli na Prešernov trg, kjer so zombiji splezali tudi na Prešernov spomenik, kjer so peli in plesali.

Na Trg republike so se vračali mimo ameriške ambasade, kjer so tudi glasno žvižgali, nato pa se pridružili ostalim protestnikom pred DZ-jem - trg je postal nabito poln, saj se je nanj zgrnilo večtisoč ljudi.

Podoživite dogajanje na 2. vseslovenski vstaji še enkrat - najprej s pomočjo naše posebne aplikacije, nato pa še s fotografijami!