SAB-ov volilni štab na volilno nedeljo. Foto: BoBo/David Filipovič
SAB-ov volilni štab na volilno nedeljo. Foto: BoBo/David Filipovič
Sorodna novica Preštete še zadnje glasovnice, na volitvah glasovalo skoraj 71 odstotkov upravičencev

SAB je na državnozborskih volitvah podprlo 2,61 odstotka volivcev, stranka pa je tako po dveh mandatih v državnem zboru ostala pod parlamentarnim pragom. Kot je v današnji izjavi za medije dejala vodja strankinih poslancev Maša Kociper, stranko tako v prihodnje čaka razprava o doseženem volilnem izidu, ki jo bosta opravila tako izvršni odbor kot tudi svet stranke.

Izid jih je presenetil

Po njenih besedah pa so sicer v stranki že zdaj enotni v oceni, da kot stranka z delom v parlamentu in v času volilne kampanje niso naredili ničesar narobe. Kot še poudarja, so v tokratni kampanji stranke leve sredine tudi na soočenjih delovale kot eno in niso medsebojno napadale druga druge. "In kar se je zgodilo, se je zgodilo, glasovi so se pač prelili k eni od strank," izid volitev komentira Kociper.

Priznava pa, da jih je ta v stranki presenetil, še posebej ob tem, da so merili na izid, ki bi jim prinesel od osem do deset poslanskih mandatov, kar da so jim pred vstopom stranke Gibanje Svoboda na politični parket, nakazovale tudi nekatere javnomnenjske ankete.

Razmišljajo o povezovanju z drugimi strankami

Sorodna novica Pavlič: Zastavili smo višji cilj – zamenjavo vlade. Šarec: Padli smo za svobodo.

Ob možnostih povezovanja z Gibanjem Svoboda pa je Kociper spomnila le, da je pobudo oziroma idejo o povezovanju prvi podal predsednik stranke Robert Golob. Sama sicer meni, da je zgodovinsko gledano nastopil pravi trenutek povezovanja, da nastane "ena resna levosredinska liberalna stranka", tudi zato, ker sta iz parlamenta izpadli dve stranki z izkušnjami, članstvom in strokovnimi sodelavci.

"Če želi biti neka sredinska liberalna stranka močnejša, če ne želimo vsaka štiri leta nekega novega eksperimenta in če želimo imeti stranko, ki bo lahko nasprotnik močni desni stranki, kot je SDS, je takšno povezovanje definitivno smiselno," meni. O morebitnem povezovanju oziroma združevanju bodo sicer morali odločati organi stranke, uradni pogovori na to temo pa še niso stekli, je še poudarila Kociper.

Sodelovanje v novi izvršilni veji oblasti

O morebitnem sodelovanju SAB-a v novi vladi – Golob je namreč že napovedal, da bodo sodelovali tudi s strankami, ki jim ni uspel preboj v parlament – pa je Kociper danes dejala le, da se običajno najverjetnejši mandatar najprej pogovarja s koalicijskimi strankami, drugih pogovorov pa, če bi ti potekali, ne morejo komentirati, saj da ti ne morejo potekati pred kamerami.