Ljubljanski mestni svet na eni izmed preteklih sej. Foto: BoBo
Ljubljanski mestni svet na eni izmed preteklih sej. Foto: BoBo

Ljubljanski mestni svetniki so na seji potrdili dopolnitve odlokov o ustanovitvi osnovnih šol Kašelj, Karla Destovnika - Kajuha, Livada, Oskarja Kovačiča, Polje, Vižmarje - Brod in Prule.

Vodja odseka za izobraževanje na Mestni občini Ljubljana (MOL) Melita Oven je v obrazložitvi dejala, da so s sprejetjem teh dopolnitev omogočili izvajanje prilagojenega izobraževalnega programa z nižjim izobrazbenim standardom in posebnega programa za učence s posebnimi potrebami v sedmih javnih osnovnih šolah v Ljubljani.

"Cilj MOL-a je, da poleg Centra Janeza Levca, ki je specializirana šola za otroke s posebnimi potrebami, posamezne programe izvajajo tudi redne osnovne šole. Center Janeza Levca namreč za naslednje šolsko leto nima z dovolj prostimi mesti za vpis učencev, ki so zdaj v rednih osnovnih šolah in naj bi bili preusmerjeni v prilagojen program z nižjim izobrazbenim standardom," je povedala.

Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Janković: Tovarištvo, solidarnost

Poudarila je, da gre za pomemben projekt grajenja inkluzivne mreže oddelkov v rednih osnovnih šolah. Kar se je že izkazalo na osnovnih šolah Franceta Bevka in Vide Pregarc, kjer so prisotni nekateri oddelki Centra Janeza Levca. "Izkazalo se je, da je izredno dobrodošlo, da redna osnovna šola gosti oddelke Centra Janeza Levca, ker so praktično ti otroci, učenci s posebnimi potrebami, postali del šole," je povedala. "Predvsem tudi drugi učenci pridobijo tovarištvo in solidarnost," pa je dejal župan Zoran Janković.

Podpora opozicije

Svetniki so v razpravi odloke pohvalili. Mestna svetnica SDS-a Maruša Babnik je dejala, da se je vključevanje oddelkov otrok s posebnimi potrebami v osnovne šole izkazalo za izjemno dobrodošlo, saj otroci tako lažje sprejemajo različnost. Opozorila pa je, da bi jih morali poučevati profesorji specialne in rehabilitacijske pedagogike, ki pa jih je zelo malo, saj je tudi vpisnih mest na program malo.

Integracijo so pohvalili tudi svetnica SLS-a Tina Bregant, svetnica SD-ja Ganimet Shala in svetnik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc. Bregantova je dejala, da je dobro, da se bodo lahko otroci s posebnimi potrebami in nižjim izobrazbenim standardom šolali v bližini svojega doma, Shala pa je pozdravila namen, da se gradi inkluzivna mreža oddelkov v rednih osnovnih šolah.

Primc je poudaril, da predlog podpira, a da do tega koraka ni prišlo iz optimalnih razlogov. "V Ljubljani je letno rojenih od 150 do 200 otrok manj, po drugi strani pa se izjemno povečuje število otrok s posebnimi potrebami," je dejal. Navedel je, da je bilo leta 2012 v Ljubljani otrok, ki so potrebovali prilagoditve, 246, lani pa 855.

Tudi Janković je dejal, da je vključenost takih otrok v osnovne šole že pokazala izjemne rezultate, smisel pa je, da se "vsi navadimo na različnost in vsi živimo skupaj". Ob tem je napovedal, da bo Center Janeza Levca dobil nove prostore na Karlovški cesti.

Mestni svetniki so na seji soglašali k določitvi dela plače za redno delovno uspešnost za leto 2023, med drugim direktorjem javnih zavodov s področja kulture, ravnateljem vrtcev, osnovnih in glasbenih šol ter nekaterih drugih zavodov.

Protest proti kanalu C0

Pred sejo mestnega sveta je Primc ponovno organiziral protest proti po njegovem mnenju spornem kanalu C0. Tudi tokrat je razglasil, da so za dosedanje nedelovanje kanala zaslužni protestniki. Ob tem je vlado in ministrstvo za zdravje pozval, naj takoj ustavita vse dejavnosti za zagon kanala, saj "ko bo voda enkrat zastrupljena, to ne bo več problem občine, ampak vlade in celotnega javnega zdravstva". Civilno zaščito je pozval, naj se do nevarnosti, ki jo povzroča kanal, opredeli.

Janković se je na to odzval, da protesti SDS-a in Primca pred mestno hišo pomenijo, da delajo dobro.