Tarča. Foto: TV Slovenija
Tarča. Foto: TV Slovenija

Z novo sredinsko zeleno stranko, Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ), se v politiko po dveh letih od odstopa z mesta okoljskega ministra v vladi Marjana Šarca vrača Jure Leben.

Predtem sta se izoblikovala že dva nova politična projekta – gibanje Povežimo Slovenijo in stranka nekdanje predsednice stranke DeSUS in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec Naša dežela.

V gibanje Povežimo Slovenijo se povezujejo zunajparlamentarne stranke SLS Marjana Podobnika, Zeleni Slovenije Andreja Čuša in Nova ljudska stranka Slovenije Franca Kanglerja, pobudo pa podpira tudi predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, čeprav se formalno še niso odločili za sodelovanje v gibanju. Je pa glede tega pomenljiva marčevska selitev Andreja Čuša na gospodarsko ministrstvo, kjer opravlja delo državnega sekretarja.

O omenjenih novih projektih in pobudah na političnem prizorišču so govorili tudi v nocojšnji oddaji Tarča. Gostje so bili Matej Tonin, Damir Črnčec, Jože P. Damijan in Aleksandra Pivec.

Kot je v uvodu spomnil Damir Črnčec, svetovalec stranke LMŠ, je vlada Janeza Janše trenutno v podobni situaciji, v kateri se je pred več kot letom dni znašla vlada Marjana Šarca. "Janez Janša je začel z 51 glasovi, danes jih ima 38, vlada ni več operativna. Da sploh ne govorim o tem, da Slovenija nima več politične stabilnosti."

Obrambni minister Matej Tonin pa rešitve za nastale politične razmere še vedno vidi v skupnih močeh, ne pa v metanju polen pod noge. "Veliko več stvari bi lahko rešili, če bi iskali skupne točke. V prihodnje nas čakajo odgovorne naloge na ravni EU-ja, zato je jasno, da ta vlada namerava mandat pripeljati do konca, potem bodo volitve, na katerih odločajo ljudje, vrata so odprta," je dejal.

Na drugi strani je Črnčec ministru Toninu ugovarjal, da stranka NSi v praksi dela ravno nasprotno s tem, ko pomaga Janezu Janši pri rušenju temeljev demokratične države.

Kaj pomeni dialog NSi-ja, lahko po besedah Črnčeca vidimo tudi v praksi, konkretneje na področju gospodarstva, kjer stranka, ki zagovarja umik države iz gospodarstva, prva poteza, ki jo naredi, ko pride na oblast, postavi svojega podpredsednika stranke za vodjo Darsa. Danes pa, tako Črnčec, beremo članek, da tja odhaja tudi funkcionar stranke, župan Velike Polane in državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damijan Jaklin, ki bo še "naprej ohranil pogodbo na obrambnem ministrstvu, kar je, milo rečeno, neužitno".

Po mnenju Tonina pa bi morali za politično situacijo, v kateri smo se znašli, kriviti druge, ne pa NSi-ja: "V tem smo se znašli zaradi preračunljivosti Šarca in nesposobnosti dialoga Levice."

"Nekatere stranke vztrajajo s predsedniki, ki so začeli v 90. letih, to je njihova stvar"

Ob tem se je Črnčec strinjal tudi s predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom, ki je novinarjem Tarče povedal, da je po njegovem mnenju napočil čas, da se določeni ljudje po 30 letih umaknejo iz slovenske politike. "Preveč se ukvarjamo s posamezniki in ta energija se vleče že iz leta 1991. Na neki način se bo treba posloviti od osamosvojiteljev, to se da narediti na eleganten in kulturen način," je poudaril Vesel.

Kaj pa meni o politični "upokojitvi" osamosvojiteljev? "Pri nas je prišlo do zamenjave politične generacije, in to je naš pristop, nekatere stranke pa vztrajajo s predsedniki, ki so začeli v 90. letih, to je njihova stvar. Dokler imajo ti predsedniki podporo in pridejo v parlament, so resen dejavnik," je odvrnil Tonin.

Ravno ti besedni dvoboji, katerim smo bili priča v nocojšnji Tarči med Toninom in Črnčecem, pa kažejo, da se ljudje, ki so predolgo v politiki, ukvarjajo samo še z nekimi internimi zadevami, ni fokusa na razvoju, ukvarjamo se z usodami posameznikov, pa je v Tarči povedal ekonomist Jože P. Damijan, ki je bil tudi kandidat za mandatarja nekdanje Koalicije ustavnega loka. "Moramo poskrbeti za usodo nas in naših otrok, začeti govoriti o razvoju. Moja analiza je takšna, da s takšno strukturo politike, ki jo imamo danes, te države ne moremo zapeljati v novo razvojno paradigmo," je prepričan Damijan.

Ali gre v primeru Naše dežele in Z.DEJ-a pravzaprav za hčerinski stranki?

Eden od poudarkov tokratne oddaje Tarča je bil tudi pojav novih političnih strank. Ustanovna kongresa stranka Jureta Lebna in Aleksandre Pivec je krasila zelo identična scenografija na odru enega od televizijskih studiev v Mariboru. Je to zgolj naključje ali gre za dve hčerinski stranki? "S to oceno se ne strinjam, gre zgolj za naključje, saj je bila izvedba kongresov v istem studiu, zato sta videti navidezno enaki scenografiji. Mi se z nobeno stranko nismo povezovali, prihajamo z lastno vizijo in idejo, ne govorimo z drugimi političnimi opcijami," je v oddaji očitke o morebitnih enakih centrih moči omenjenih dveh strank zavrnila Aleksandra Pivec. Ali imajo morda isto komunikacijsko agencijo? "Za stranko gospoda Lebna ne vem, nam je pa pri izvedbi kongresa pomagala Fabrika dobrih idej iz Maribora," je še odvrnila nekdanja kmetijska ministrica.

Da je podobnost scenografij zgolj naključje, pa je za Tarčo v televizijskem prispevku povedal tudi Jure Leben. Zanikal je tudi namigovanja, da naj bi za njegovo stranko stali kapitalsko močni "strici iz ozadja". "Zakon o financiranju strank jasno pove, na kakšen način se lahko stranke financirajo, naše financiranje bo striktno od članarin in donacij, zadaj ni nobenih stricev," je zatrdil.

Po oceni Aleksandre Pivec slovenski politični prostor v zadnjih desetletjih hromijo ideološka razdvajanja, na račun tega izgubljamo tudi dobre vsebine in zaupanje v politiko. "Strinjam se z oceno, da so tega konflikta, ki se prenaša v splošno javnost, ljudje siti, mislim, da si ljudje želijo umirjenega delovanja v političnem prostoru."

V nadaljevanju oddaje pa so se gostje dotaknili tudi teme, ali je brez vplivnih interesov stranko sploh mogoče obdržati na dolgi rok. Več pa v spodnjem videu:

Tarča