Vračanje učencev v osnovno šolo. Foto: EPA
Vračanje učencev v osnovno šolo. Foto: EPA
Sorodna novica Od ponedeljka dovoljeno prosto gibanje po vsej državi, policijska ura ostaja v veljavi

V osnovnih šolah se bo pouk izvajal samo v enotni skupini oz. razredu. Pouk bo organiziran v matičnih učilnicah, ki jih učenci med poukom ne bodo menjavali.

V zaprtih objektih ne bo dejavnosti, ki niso del šolskega programa in ki jih izvajajo zunanji izvajalci, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Glede razširjenega programa oz. podaljšanega bivanja je Orehovec še poudaril, da se določene dejavnosti ne bodo izvajale, saj se bodo dejavnosti izvajale v eni skupini, da ne bo mešanja učencev. Starše učencev 4. in 5. razredov pozivajo, naj gredo učenci po pouku domov.

V okrožnici ministrstva šolam je sicer zapisano, da če šola za učence 4. in 5. razredov oblikuje heterogeno skupino podaljšanega bivanja, bo tam obvezna uporaba zaščitnih mask za učence in za zaposlene.

Šolska malica se bo izvajala v učilnicah, kjer tudi poteka pouk. Tudi kosila so organizirana na način, da je mešanja med učenci čim manj. Interesne dejavnosti se lahko izvajajo le, če pri njih ne bo mešanja razredov, če pa bo oblikovana heterogena skupina, bodo tako učiteljica kot učenci pri pouku morali nositi zaščitno masko.

Šole v naravi, praktični del prometne vzgoje za kolesarski izpit in ekskurzije so do preklica ukinjeni.

Zaščitne maske

V matičnih razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa jih bodo morali nositi ves čas.

Ne bo samodejnega zamika pouka

Prihodnji teden je v vzhodnem delu države sicer počitniški teden, na zahodnem delu pa bodo učenci in učitelji zaslone in miške zamenjali za zvezke in pisala.

Na novinarsko vprašanje glede morebitnega zamika začetka pouka za en dan zaradi morebitnih zamud pri obveznem testiranju učiteljev Orehovec odgovarja, da bo "večini uspelo opraviti testiranje pred vrnitvijo", v nasprotnem primeru pa bodo "ustrezno ukrepali ravnatelji".

Zadnji letniki dijakov se vračajo v učilnice in delavnice

V srednje šole se v učilnice vrača 11.000 dijakov in dijakinj zaključnih letnikov ter 655 dijakov t. i. nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostori in delavnice se odpirajo tudi za praktični pouk in izobraževanje odraslih.

Glasbene šole z individualnim poukom

V umetniških in glasbenih šolah je medtem dovoljena individualna izvedba pouka. Pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, bo še naprej potekal na daljavo. Izjema, ki jo odlok prinaša, pa je možnost, da se pouk predmeta, za katerega šola presodi, da ga je nujno treba imeti v živo, lahko izvaja v prostorih šole.

Izjeme so opredeljene tudi za bivanje v domovih.

Na fakultetah dovoljeni izpiti

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah bodo s ponedeljkom dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev.

V vrtcih ni sprememb

Pri vrtcih ni sprememb, dejavnosti se izvajajo naprej na enak način. Trenutno vrtce obiskuje 74 odstotkov vrtčevskih otrok.

Orehovec poziva k upoštevanju smernic NIJZ-ja. Foto: EPA
Orehovec poziva k upoštevanju smernic NIJZ-ja. Foto: EPA

Pouk ob upoštevanju vseh smernic NIJZ-ja

Pouk se bo seveda izvajal ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ-ja, ki vključuje redno umivanje in razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje, prezračevanje razredov itd. Državni sekretar Orehovec je pozval, naj v šolske prostore vstopajo le zdravi, saj "bomo lahko le tako obdržali dobre podatke ob odpiranju šol in omogočili vrnitev tudi preostalim srednješolcem ter študentom v predavalnice". Dodal je, da je na današnji dan v šolah 90 odstotkov vseh učencev prve triade.

Sviz za bolj premišljeno testiranje. Cepljenje naj bo prostovoljno.

Oglasili so se tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in opozorili, da "velika večina – ne le sindikalnih zaupnic in zaupnikov, pač pa tudi vseh zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah – testiranju ne nasprotuje", a praktično vsi "poudarjajo, da bi moralo biti to opravljeno s kakovostnimi, varnimi in zanesljivejšimi testi ter na manj invaziven način".

"Ob pričakovanem številčnejšem vračanju v šole ter posledično še množičnejšem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bi morala Vlada RS razmisliti tudi o predlogih epidemiologov, ki so množično testiranje odsvetovali in zagovarjajo široko dostopnost testiranja za šolnike, kadar koli bi se ti zanj odločili," so predlagali. Dotaknili so se tudi napovedanega prednostnega cepljenja šolnikov in poudarili, da so ga predlagali že sami, a da mora temeljiti na prostovoljni odločitvi.

Poziv vladi, naj dopolni režim za testiranje šolnikov

Aktiv ravnateljev velenjskih osnovnih šol in Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanj pa po torkovi kalvariji ob hitrem testiranju, ko je bilo na Osnovni šoli Livada kar 20 od skupno 27 v mobilni enoti odvzetih testov pozitivnih, v pismu apelira na državni in zdravstveni vrh, naj nemudoma dopolni obstoječi režim testiranja šolnikov. Navodila, pravijo, niso dovolj jasna, s strahom pričakujejo tudi morebitno vrnitev vseh osnovnošolcev v šolske klopi, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek Sovinek.

Zapiranje in odpiranje šol med epidemijo

16. marca 2020 je šole in fakultete po razglasitvi epidemije zaprla še vlada Marjana Šarca. Vsi učenci in dijaki so se nato dva meseca izobraževali na daljavo.
18. maja 2020 so se v šole najprej vrnili učenci prvega triletja in dijaki zaključnih letnikov.
25. maja 2020 so v šole odšli učenci devetih razredov.
1. junija 2020 so se vrnili učenci 4. in 5., dva dni pozneje pa še učenci 6., 7. in 8. razredov.
Dijaki preostalih letnikov so se do konca šolskega leta izobraževali na daljavo, v šolo pa so lahko prišli le po spričevala.

V novem šolskem letu je pouk za vse znova stekel v šolah, a ne za dolgo.
19. oktobra 2020 so šole zaprli za učence od vključno 6. razreda in dijake. Sledile so krompirjeve počitnice, po katerih so doma ostali še vsi preostali.
26. januarja 2021 so se v šole najprej vrnili učenci prvega triletja v devetih t. i. rdečih statističnih regijah.
9. februarja 2021 pa še učenci prvega triletja v preostalih regijah.
15. februarja 2021 se vračajo vsi osnovnošolci - po modelu B: šolanje vseh v šolah ob upoštevaju priporočil NIJZ-ja;
ter dijaki zaključnih letnikov - po modelu C: polovica se jih bo dva tedna izobraževala doma, druga polovica pa v šoli, nato pa se bodo za naslednjih 14 dni zamenjali.

Vir: STA

Na slovenskih univerzah veseli dodatnega sproščanja

Medtem so na univerzah veseli dodatnih možnosti izvajanja študijskih procesov, čeprav se izpitno obdobje prav te dni končuje. Kot je za STA povedal rektor ljubljanske univerze Igor Papič, bo sproščanje vseeno dobrodošlo, saj morajo najprej odpraviti zaostanke, ki so nastali v zadnjih treh mesecih.

"Tisto, kar smo sprostili ob prehodu v rdečo fazo, bi ocenil celo kot pomembnejše od tega, kar bo novega zdaj, saj smo takrat študentom omogočili vsaj najnujnejše obveznosti, pri katerih je potrebna fizična prisotnost. Seveda pa je to še en korak naprej," je dodal.

Po besedah rektorja mariborske univerze in predsednika rektorske konference Zdravka Kačiča bodo lahko ustrezno organizirali tudi nekatere morebitne zaostale obveznosti in v prostorih fakultet izvajali izpite tam, kjer je prijavljenih do deset študentov.

"Zelo pomembno je, da takšno stanje vztraja tudi na začetku poletnega semestra, saj bomo tako lahko študijski proces zasnovali tako, da bomo prioriteto dali tistim oblikam izvajanja pedagoškega dela, ki zahtevajo prisotnost v prostorih fakultet," je povedal za STA.

Zelo zadovoljna je rektorica primorske univerze Klavdija Kutnar, sicer tudi predsednica sveta za visoko šolstvo v Sloveniji, saj se z izobraževalnim procesom končno vračajo v bolj normalne tirnice. Čeprav so se tudi z izobraževanjem na daljavo trudili po najboljših močeh, meni, da nič ne more nadomestiti neposrednega stika pri predajanju znanja. V ponedeljek se tudi pri njih začenja drugi semester, a bodo v prostorih univerze, tako kot že ta teden, izvajali predvsem laboratorijske in praktične vaje na fakulteti za vede o zdravju v Izoli in Novi Gorici.

Sorodna novica Smučarji na test le še vsakih 7 dni, prebolevnikom in cepljenim ni treba

Šport: Dovoljena brezkontaktna vadba do deset ljudi

S ponedeljkom bo znova omogočena tudi vadba za registrirane športnike. Dovoljena bo brezkontaktna športna vadba, individualna vadba ali vadba v skupini do deset ljudi pri vzdrževanju razdalje dveh metrov. Dovoljuje se tudi brezkontaktna rekreativna dejavnost, individualno oz. v skupinah do deset, ob razdalji dveh metrov.