Po besedah Andreja Rusa je Lahovnikov izstop iz stranke in odstop z ministrskega položaja rezultat zadreg in frustracij,
Po besedah Andreja Rusa je Lahovnikov izstop iz stranke in odstop z ministrskega položaja rezultat zadreg in frustracij, "ki jih je Matej že dolgo časa čutil". Lahovnik naj bi namreč po volitvah nasprotoval vstopu Zaresa v vlado, saj da naj bi to škodilo stranki. Foto: MMC RTV SLO

Če bi upoštevali Cerarjevo priporočilo, da je treba vsakršen konflikt interesov izločiti, bi v slovenskih podjetjih lahko delali samo pripravniki.

Podpredsednik Zaresa Andrej Rus

Rus je na novinarski konferenci povedal, da jih Lahovnikov izstop iz stranke in odstop z mesta ministra za gospodarstvo ni presenetil. "Oba izstopa sta rezultat zadreg in frustracij, ki jih je Matej Lahovnik že dolgo časa čutil," je dejal.

Po njegovih besedah sta se v Zaresu po volitvah leta 2008 oblikovala dva pola. Na eni strani je bil Lahovnik, ki je bil proti vstopu v vlado, saj bi to škodilo stranki, na drugi strani pa predsednik Zaresa Gregor Golobič, ki je bil za vstop v vlado, ne glede na to, da lahko to škodi priljubljenosti stranki, saj so se tako zavezali volivcem, je dejal Rus. "Lahovnik je ves ta čas iskal način, kako brez škode na svoji popularnosti in delovanju vlade izstopiti. Na koncu je našel ta povod."

Ta povod je, kot kažejo Lahkovnikova pisma predsedniku vlade Borutu Pahorju, domnevni konflikt interesov Gregorja Golobiča. "Toda konflikt interesov ni neobičajna zadeva," pojasnjuje Rus, "tudi Lahovnik je v konfliktu interesov". "Prihaja iz Velenja, vezan je na tamkajšno volilno bazo. To področje pa je zelo odvisno od rudnika in Termoelektrarne, Lahovnik pa podpira Blok 6 in je v konfliktu interesov." A to je normalno in mi mu tega ne očitamo, pravi Rus.
Krebsova kot nosilka zakona o integriteti mora premisliti

Ker je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs postavila tako visoka merila, je nosilka zakona o integriteti, je od nje celo pričakovano, da se ne bo odzvala 'na prvo žogo', je povedal Rus. "Ona si spričo tega mora vzeti čas, da okoliščine premisli in zbere dejstva. Ta hip so jo dejstva prepričala, prepričal jo je tudi Pahor, videli pa bomo, kaj sledi."

Rus: V stranki je taktična razklanost
Na vprašanje, kako globok je razkol v stranki, je Rus odgovoril, da v stranki Zares ni programske ali vrednostne razklanosti, ampak taktično vprašanje. "Eni so bolj za napad, drugi bolj za obrambo," je dejal Rus in dodal, da je konflikt ves čas tlel, na koncu pa da je Lahovnik realiziral željo, da ne bi nosil celotnega bremena odgovornosti za izhod iz gospodarske krize.

Če bi upoštevali Cerarjevo priporočilo, da je treba vsakršen konflikt interesov izločiti, bi v slovenskih podjetjih lahko delali samo pripravniki.

Podpredsednik Zaresa Andrej Rus