Soproga evropskega poslanca Milana Zvera je zaradi računovodske napake več let prejemala previsoko plačo. Foto: BoBo
Soproga evropskega poslanca Milana Zvera je zaradi računovodske napake več let prejemala previsoko plačo. Foto: BoBo

O tem je poročala spletna izdaja časnika Reporter, na klice Slovenske tiskovne agencije pa se je Andreja Valič Zver danes odzvala le s kratkim sporočilom, da "do nadaljnjega zadeve ne komentira".

Po pisanju Reporterja pri očitkih na račun direktorice ne gre zgolj za ugotovitve revizije poslovanja zavoda, ki je pokazala, da je Valič Zverova nekaj let zaradi računovodske napake prejemala previsoko plačo, ampak so ji očitali tudi, da ni ustrezno ukrepala v zvezi z domnevno spornim ravnanjem uslužbenca Boštjana Kolariča.

Po navedbah revije je premier Janez Janša Andreji Valič Zver, ki je članica izvršilnega odbora njegove stranke SDS, dejal, naj raje odstopi, kot da bi šel svet zavoda naprej s postopkom razrešitve. Svet zavoda bi sicer moral glede na statut pridobiti za razrešitev direktorice soglasje vlade.

Soglasje podala šele Janševa vlada

Andreja Valič Zver je direktorica centra od njegove ustanovitve leta 2008. Ko ji je leta 2018 potekel drugi mandat, vlada Mira Cerarja ni podala soglasja za njeno ponovno imenovanje, saj je opravljala le še tekoče posle, je pa podala soglasje, da center vodi kot v. d. direktorice.

Svet zavoda je nato objavil nov razpis in kot edino kandidatko znova potrdil Valič Zverovo, vendar nato vlada Marjana Šarca soglasja k imenovanju v zakonsko določenem roku ni podala. Tega je podala vlada Janševa aprila letos.