Foto:
Foto:

Kot primere je izpostavila zahodni Balkan, Bližnji vzhod in srednjo Azijo. Ministrica za obrambo je namreč v Celju ob vrnitvi pozdravila 18. kontingent Slovenske vojske, ki je šest mesecev deloval v okviru mednarodnih sil Kfor na Kosovu. Dejala je, da je prav ta kontingent najpomembnejša slovenska enota v mirovnih operacijah. Po njenih besedah so z občudovanjem spremljali uspehe kontingenta in njegova velika prizadevanja k ugledu Slovenije v mednarodni skupnosti.

Brez lastnega vojaškega letala ni enakopravnosti
A Jelušičeva je spomnila tudi na to, da bi morali danes v postroju stati tudi pripadniki kontingenta, ki so zaključili svojo misijo v Afganistanu, pa jih ni, ker še vedno v Kabulu čakajo na prevoz domov. Strateški partnerji namreč Sloveniji niso uspeli zagotoviti načrtovanega prevoza vojakov v Evropo.

"Čeprav prispevamo z ramo ob rami z drugimi članicami Nata in mednarodne skupnosti k stabilizaciji Afganistana, pa nismo popolnoma enakopravni. Nimamo lastnega vojaškega prevoza, s katerim bi svoje pripadnike pripeljali domov takrat, ko bi to bilo potrebno. Zelo enostavno pa je krčiti sredstva za investicije v vojaški obrambi," opozarja Jelušičeva.

Kljub racionalizaciji je treba misliti na varnost
Ministrica meni, da bi bilo treba v prihodnje temeljito premisliti in pojasniti, da SV v operacijah kriznega odzivanja v tujini ne more sam opravljati vseh nalog. Sile, kot so gospodarstvo, humanitarne organizacije in policija, je treba združiti in jih na celovit način uporabiti, da bi bil učinek v državah, v katerih delujemo, še večji.

"Moramo se zavzemati za racionalno porabo vse bolj omejenih virov in se pri tem zavedati ključnega pomena zaščite sil na mirovnih operacijah," je dodala.

A. S.