Srečanje ministrov vodi generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Foto: EPA
Srečanje ministrov vodi generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Foto: EPA

Kot je dejal slovenski obrambni minister Karl Erjavec, so se ministri strinjali, da je Kfor, Natova operacija na Kosovu, ključni element za stabilnost te države. Erjavec je poudaril, da morajo svoj del odgovornosti prevzeti tudi Združeni narodi in Evropska unija. Slovenija svoje misije na Kosovu ne bo zmanjšala, za varnost in red trenutno skrbi 293 slovenskih vojakov.

Govorili so tudi o Afganistanu, kjer mora zavezništvo zagotoviti stabilnost, hkrati pa tudi začeti prenos odgovornosti na tamkajšnje oblasti oziroma vojsko. Cilj je, da se afganistanska vojska do leta 2013 iz 68.000 pripadnikov poveča na 122.000. V misiji Isaf, ki šteje 51.000 pripadnikov, primanjkuje za dva bataljona vojakov, premalo pa je tudi helikopterskih in letalskih zmogljivosti. Slovenski kontingent v tej državi trenutno šteje 66 pripadnikov, novembra pa se jim bosta pridružila še dva civilna strokovnjaka.

Na srečanju so se tudi dogovorili, da bodo v 14 dneh pred obalo Somalije napotili sedem vojaških ladij kot pomoč pri boju proti piratom.

Drugi dan bodo na dnevnem redu obrambni izdatki in reforma obrambnega planiranja, sešla pa se bo tudi komisija Nato-Gruzija.

A. P.