Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik poudarja potrebo po zakonu o zasebnosti na delovnem mestu in spremembi zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Foto: BoBo
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik poudarja potrebo po zakonu o zasebnosti na delovnem mestu in spremembi zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik sta se sestali pred evropskim dnevom varstva osebnih podatkov. Foto: BoBo

Varuhinja in pooblaščenka sta pred evropskim dnevom varstva osebnih podatkov poudarili, da se je pomembno zavedati teh pasti, nanje pa naj bodo pozorni predvsem starejši, ki so pri uporabi medmrežja manj vešči.

Po besedah Vlaste Nussdorfer varuh opozarja na vprašanje komunikacijske zasebnosti in pravno varstvo žrtev kaznivih dejanj. Takšna kazniva dejanja posežejo v čast in dobro ime žrtve, je opozorila.

Predvsem se pojavlja vprašanje, kako pridobiti podatke o storilcih takih kaznivih dejanj in kako bi jih bilo mogoče preganjati, je dejala varuhinja. Organa varuha po njenih besedah moti nezmožnost pridobitve takšnih podatkov in tožbe, saj je zasebni pregon zelo težaven.

Pooblaščenka: Država mora urediti pravno področje
Mojca Prelesnik je ob tem dejala, da zakon ne omogoča pridobitve sodne odredbe, a država mora urediti to pravno področje. Z varuhinjo sta se zato zavzeli, da bosta skušali ukrepati skupaj in težavo predstaviti resornemu ministrstvu, je pojasnila.

Pooblaščenka in varuhinja z NVO-ji o okolju
Na srečanju sta se dotaknili tudi vprašanja okolja. Kot je dejala Vlasta Nussdorfer, se bo sestanka z nevladnimi organizacijami s področja okolja v marcu udeležila tudi informacijska pooblaščenka, ki bo predstavila možnosti za dostop do informacij javnega značaja na obravnavanem področju.

Civilne iniciative so, denimo, ob postavljanju novih baznih postaj po besedah varuhinje opozarjale, da ljudje o tem niso bili predhodno obveščeni.

Potreba po spremembi zakonodaje
Sogovornici sta danes odprli še vprašanje spreminjanja zakonodaje.
Tu je Mojca Prelesnik omenila potrebo po zakonu o zasebnosti na delovnem mestu in spremembi zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). "Oboje je nujno, nikoli pa ni bilo politične volje, da bi šle rešitve v zakonodajni postopek," je dejala.

Zakon o Sovi je v delu, po katerem je odločitev za prisluškovanje na mednarodnih zvezah v rokah direktorja Sove, in ne sodišča, neustaven, je pojasnila.

Zakon o zasebnosti na delovnem mestu pa je po njenih besedah nujen, ker zaposleni tudi na delovnem mestu lahko pričakujejo določeno zasebnost.