Foto: Državni zbor
Foto: Državni zbor
Jerca Korče (LMŠ). Foto: Televizija Slovenija
Jerca Korče (LMŠ). Foto: Televizija Slovenija

Krizni časi so po izkušnjah iz preteklosti tudi priložnost za t. i. vojne dobičkarje, je v izjavi za medije pred poslopjem DZ-ja dejala poslanka LMŠ-ja Jerca Korče. Zato se ji zdi prav, da skozi preiskovalno komisijo "skušajo razbliniti" vse dvome, ki se pojavljajo v javnosti. V LMŠ-ju namreč menijo, da je prav, da se dvomi o pravilnosti nabav zaščitne opreme za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom razčiščujejo sproti, da ne bi prišlo do "zastojev ali pozabljivosti pri posameznih akterjih".

Kot je pojasnila poslanka LMŠ-ja, vsak dan prek medijev spremljamo različne nasprotujoče si izjave akterjev, ki se ukvarjajo z nabavami in so na političnih funkcijah. Prav tako o dogajanju v zvezi s tem dobivajo različna sporočila državljank in državljanov. "Prav je, da začnejo te stvari dobivati neki kontekst in da smo tisti, ki zasledujemo resnico o tem, kaj se dogaja," je dejala.
Tudi v časih, ko so pravila postopkov javnega naročanja razrahljana oz. veljajo drugače, je po njenih besedah treba zasledovati strokovnost, poštenost in transparentnost, sicer se v javnosti puščajo preveliki dvomi, zaupanje pa je porušeno.

Potrdila je, da se z drugimi opozicijskimi strankami usklajujejo tudi o tem vprašanju, pogovore pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, ko bo besedilo zahteve za ustanovitev komisije dobivalo končno obliko. "Pomembno je, da opozicija zasleduje isti cilj, in mislim, da smo pri tem kar enotni," je ocenila Korčetova, ki je morebitno ustanovitev preiskovalne komisije sicer najavila že v torek v zapisu na Twitterju.

Matej T. Vatovec (Levica). Foto: BoBo
Matej T. Vatovec (Levica). Foto: BoBo

Na vprašanje, koga bi pred preiskovalno komisijo želeli zaslišati, je odvrnila, da se "ve, kdo so akterji na političnih funkcijah", ki so odgovorni za nabave, za pregled kakovosti materiala in za to, kakšne pogodbe se sklepajo. Potem pa se bo sproti videlo, koga bi bilo treba še povabiti, je pojasnila.

Naklonjenost, podpisi (še) ne

Glavni tarči sta v tem trenutku minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in obrambni minister Matej Tonin, pa je bil konkreten vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Tudi v Levici namreč ocenjujejo, da je preiskava poslov z zaščitno opremo zagotovo potrebna, zato bodo pri tem gotovo sodelovali.

Socialni demokrati se bodo odločali, ko bodo imeli besedilo zahteve na mizi. Foto: BoBo
Socialni demokrati se bodo odločali, ko bodo imeli besedilo zahteve na mizi. Foto: BoBo

Prav tako so ustanovitvi preiskovalne komisije naklonjeni tudi v SD-ju, saj podpirajo namene, da "se ugotovijo vse morebitne nepravilnosti glede nabave zaščitne opreme". Se bodo pa do gradiva zahteve opredelili takrat, ko ga bodo prejeli.

Obenem so napovedali, da bodo v naslednjih dneh na to temo vložili tudi zahtevo za sklic seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Pričakujejo, da bodo vse opozicijske stranke, pa tudi koalicija, tako prek komisije za nadzor javnih financ kot tudi prek morebitne na novo ustanovljene preiskovalne komisije "podprle težnjo, da se zadevam v zvezi z nabavo zaščitnih mask in ostale opreme pride do dna".

SAB za, a tudi kritičen do LMŠ-ja

Predsednica Stranke Alenke Bratušek. Foto: BoBo
Predsednica Stranke Alenke Bratušek. Foto: BoBo

V SAB-u pa so se odločili, da zahtevo podprejo in sopodpišejo. V torek so sicer za Slovensko tiskovno agencijo spomnili, da so kot prva opozicijska stranka že med sprejemanjem prvega protikoronskega megazakona predlagali poseben parlamentarni nadzor nad porabo in dodeljevanjem javnih sredstev. "Pri tem nas v LMŠ-ju niso podprli in je očitno, da je vprašanje, kdo predlaga nadzor, stvar političnega prestiža," so opozorili v sporočilu za medije.

Imajo pa pri tem dodaten predlog: preiskovalna komisija naj vključuje vse nabave v času epidemije koronavirusa in ne zgolj nabavo zaščitne opreme, kot to predlagajo v LMŠ-ju.

"Prav tako opozarjamo, da je parlamentarna preiskava zlasti namenjena ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, zato v SAB-u pozivamo, da bi bilo bolj smiselno poiskati rešitev, ki bi netransparentno porabo javnega denarja dejansko lahko preprečila," so še zapisali.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Da gre v tem trenutku "bolj za nagajanje", pa je ocenil predsednik opozicijskega SNS-a Zmago Jelinčič. Kot je v torek povedal za Slovensko tiskovno agencijo, se za zdaj o podpori preiskavi še ne more izreči, je pa poudaril, da je podatkov glede nakupa opreme še premalo. Če bi se ta komisija ustanavljala, je treba počakati vsaj še 14 dni, da se zadeve razčistijo, je dodal.

Državni zbor mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Če bi se pod zahtevo poleg LMŠ-ja podpisali še v Levici in SAB-u, bi jim manjkali še štirje podpisi, če se bo pridružil še SD z 11 poslanci, pa bo podpisov več kot dovolj.

V koaliciji niso proti morebitni preiskovalki

Predsedniki koalicijskih strank. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Predsedniki koalicijskih strank. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, pravi za takšno preiskavo.

V SDS-u menijo, da ima vsakokratna opozicija legitimno pravico ustanoviti preiskovalno komisijo, če se ji zdi to smiselno, so navedli. Kljub temu pa ocenjujejo, da ustanovitev take komisije v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa in ko je še posebej pomembno, da "vsi skupaj svoje moči usmerimo v zajezitev epidemije in sprejemanje ukrepov za ublažitev posledic epidemije, ni najbolj smiselna".

V NSi-ju, ki zagovarja preglednost in ekonomično porabo javnih sredstev, v parlamentarni preiskavi o nakupu zaščitne opreme ne vidijo težave. "Z veseljem bomo prišli pojasnit težave pri nabavi opreme, do katerih je prišlo zaradi praznih skladišč blagovnih rezerv, ki smo jih prevzeli od vlade Marjana Šarca," so zagotovili.

Glede na to predlagajo, da preiskovalna komisija razišče tudi vzroke in odgovornost tistih, ki so dopustili, da je "sistem odpovedal in v času izbruha epidemije nismo imeli zagotovljenih obveznih rezerv zaščitne opreme".

Komisija za preprečevanje korupcije je računskemu sodišču že predlagala revizijo postopkov pri nakupu zaščitnih sredstev, pa so spomnili v SMC-ju. Hkratno politično preiskovanje istega primera se jim zdi vprašljivo in tudi nepotrebno, saj bodo cilji obeh postopkov gotovo zelo podobni, so prepričani.

Podobno kot poslanske skupine drugih koalicijskih strank tudi v DeSUS-u v sprožitvi parlamentarne preiskave ne vidi nič spornega. "Ostaja pa vprašanje primernosti časa," menijo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.