Foto: BoBo
Foto: BoBo

"V letu 2019 je urad za logistiko na ministrstvu za notranje zadeve policijskim enotam razdelil tudi maske za potrebe v razdelilnicah hrane. Te vrste zaščitnih mask niso namenjene za policiste in uslužbence policije za uporabo pri delu v času epidemije. Zaščitnih mask za policiste imamo dovolj na zalogi," so zapisali v policiji.

"Sporne maske so bile lahko razdeljene policistom le zaradi napake posameznega uslužbenca policije, po do zdaj ugotovljenih podatkih v eni policijski enoti. Izpostavljamo pa, da so tudi policisti dolžni preveriti vso varovalno opremo, preden jo uporabijo, in na morebitna odstopanja takoj opozoriti vodjo enote. Te smo znova opozorili, naj preverijo ustreznost razdeljenih zaščitnih mask," so še dodali in zatrdili, da so na vse policijske uprave poslali zahtevo za preverjanje vseh zaščitnih mask, ki jih imajo enote v skladišču uprav in na policijskih enotah, ter jih obenem pozvali, naj, če katera enota nima ustreznih zaščitnih mask, te čim prej prevzame v centralnem skladišču.

Odgovorov, koliko imajo enote posameznih mask, še niso prejeli. "Vse omenjene maske je sekretariat ministrstva za notranje zadeve nabavil v lanskem in preteklih letih," so še zapisali v policiji in pojasnili, da policija pri svojem delu uporablja različne tipe mask, tudi nemedicinske (t. i. higienske), zato so v vsaki enoti oziroma skladišču različne vrste zaščitnih mask. Njihova uporaba je odvisna od naloge, ki jo zaposleni v policiji opravlja, pri razdeljevanju hrane migrantom in pridržanim osebam se tako uporabljajo higienske maske, pri nevarnosti okužb pa medicinske.

"Zato smo znova opozorili enote in policiste, da morajo biti pred uporabo posamezne zaščitne opreme pozorni, katero zaščitno opremo uporabljajo glede na nalogo, ki jo opravljajo," so še navedli v policiji.

"Zaposleni, v tem primeru policisti, niso strokovno usposobljeni, da bi preverjali ustreznost zaščitne opreme, temveč je to izključna odgovornost delodajalca, ki ga tudi takšno postopanje ne odvezuje odgovornosti," pa so na to odvrnili iz sindikata in dodali, da naj bi bilo policijskih postaj z neustrezno opremo več, ne le ena, ter zahtevali, da se neustrezno opremo nemudoma izloči iz uporabe.

Opozorila sindikata

Sindikat policistov Slovenije je na notranjega ministra Aleša Hojsa in v. d. direktorja Policije Slovenije Antona Travnerja 12. aprila naslovil prvo zahtevo za takojšen umik dobavljenih zaščitnih mask, ker da niso ustrezne. Minister jim je tedaj že odgovoril, naj se za neustreznost zaščitne opreme zahvalijo nekdanjemu vodstvu policije in ministrstva.

Policijske enote so v preteklih dneh prejele v uporabo zaščitne maske proizvajalca VWR z oznako produkta 113-0713, pri katerih se že na prvi pogled poraja sum glede učinkovitosti in ustreznosti zaradi prosojnosti materiala, so takrat poudarili v sindikatu.

Po preverjanju opreme so ugotovili, da ne gre za zaščitne, pač pa za higienske maske, ki so namenjene rabi v prehrambni in trgovski industriji za zaposlene, ki so v stiku s hrano. Prav tako niso opremljene z ustreznimi certifikati glede propustnosti materiala, kot to velja za kirurške in respiratorne maske. Pri tem se sklicujejo na zapis agencije za zdravila in medicinske pripomočke, da je omenjena vrsta mask namenjena za nemedicinske namene.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.