Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je po brutalnem napadu na Mitjo Blažiča dejal, da policija obsoja vsakršno tovrstno nasilje. Povedal pa je še, da bodo policisti izvajali poostren nadzor tudi na jutrišnji Paradi ponosa. Foto: MMC RTV SLO
Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je po brutalnem napadu na Mitjo Blažiča dejal, da policija obsoja vsakršno tovrstno nasilje. Povedal pa je še, da bodo policisti izvajali poostren nadzor tudi na jutrišnji Paradi ponosa. Foto: MMC RTV SLO

Teden Parade ponosa bo vrhunec doživel v soboto, ko bo od 16. ure naprej po ulicah glavnega mesta potekala parada. Častna pokrovitelja sta Samuel Žbogar in Zoran Janković.

Mitja Blažič
Mitja Blažič je opozoril, da se število tovrstnih napadov iz leta v leto povečuje. Foto: MMC RTV SLO

Na glavi imam tri šive, poškodovan prst in opekline po vratu. Fizično sem v redu, psihično pa, si lahko predstavljate - leta 2009, v tej družbi, v tem prostoru, niti ne.

Napad na lokal Open in Mitjo Blažiča
Zamaskiranci so z baklami napadli lokal, s tem pa tudi gejevsko in lezbično skupnost. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Notranja ministrica Katarina Kresal je četrtkov incident označila za strahopetno dejanje. Foto: MMC RTV SLO
Kaj pomeni brutalen napad v Ljubljani?
Odziv notranje ministrice Kresalove
Direktor PU Ljubljana o napadu
Blažič razlaga, kako se je napad zgodil
Gre za napad na skupnost in na lokal
Zoran Janković obžaluje napad

Kot je pojasnil Vrečar, na policiji poteka zbiranje obvestil po 148. členu Zakona o kazenskem postopku, in sicer zaradi suma storitve več kaznivih dejanj; nasilništva, poškodovanja tuje stvari, kršitve enakopravnosti in povzročitve lahke telesne poškodbe. "Policija obsoja vsakršno obliko tovrstnega nasilja in naredili bomo vse za preprečitev tovrstnih dejanj oz. da odkrijemo storilce tovrstnih dejanj, da bodo za njih tudi odgovarjali," je dodal Vrečar in pojasnil, da ima policija več dobrih sledi.

"Opravljen je bil podroben pregled, policija je zavarovala kraj, sledove, ki bodo poslani v nadaljnjo kriminalistično-tehnično preiskavo, nadaljujemo pa tudi z drugim zbiranjem obvestil," je še pojasnil Vrečar in dodal, da gre za hujša kazniva dejanja, za kar je zagrožena zaporna kazen kar visoka (nasilništvo do tri leta zapora, poškodba tuje stvari do dve leti zapora, kršitev enakopravnosti do enega leta zapora, povzrožitev lahke telesne poškodbe do enega leta zaporne kazni).


Blažič: Gre za premišljen, načrtovan in organiziran napad

Sicer pa je po sinočnjem brutalnem napadu danes pred novinarje stopil tudi Mitja Blažič, ki je dejal, da se fizično počuti dobro, psihično pa: "Saj si lahko mislite!" Kot je uvodoma dejal Blažič, bi nevladne organizacije rade glasno opozorile na dogodek, "ki se je zgodil sinoči tu, pred lokalom, ki ironočno nosi ime Open, torej odprt prostor za vse". Kot je znano, se je napad zgodil na dan, ko so v lokalu Open v okviru tedna Parade ponosa pripravili večer gejevske in lezbične književnosti.

Blažič je šel ven kadit in malo pozneje zaslišal korakanje sedmih ali osmih mlajših moških, ki so imeli obraze pokrite s črnimi maskami, v rokah pa so držali goreče bakle. Blažič je poudaril, da je bil namen moških "predvsem napasti lokal in vanj odvreči bakle".

Gre za napad na lokal, skupnost in parado
Razložil je še, da je ravno takrat stal med vrati, zaradi česar so se spopadli, pri čemer se je, logično, branil. Moški so ga podrli na tla in ga s kamnom udarili po glavi. "Na glavi imam tri šive, poškodovan prst in opekline po vratu. Fizično sem v redu, psihično pa, si lahko predstavljate - leta 2009, v tej družbi, v tem prostoru, niti ne."

"To dejanje je posebej zaskrbljujoče iz več razlogov - zato ker gre za premišljen, načrtovan in organiziran napad, ne samo na posameznika, predvsem gre za napad na skupnost," je opozoril Blažič in dodal, da je to tudi napad na lokal, ki je v skupnosti znan po tem, da je "odprt lokal, kjer se zbiramo, kjer razmišljamo, se pogovarjamo in družimo ob gejevskih, lezbičnih in tudi drugačnih vsebinah." Dodal je še, da je to tudi napad na Parado ponosa in da ga najostreje obsoja.

Na forumu že poteka razprava o napadu. Pridružite se ji.

Kresal: Gre za strahopetno dejanje
Dogodek je že obsodila notranja ministrica Katarina Kresal, ki je napad s kapucami na glavi in palicami v rokah označila kot strahopetno dejanje, "kadar pa je motivirano še s sovraštvom do drugačnih, je to tudi napad na pravno državo in človekovo dostojanstvo." Od policije pričakuje, da bo ravnanje obravnavala hitro in učinkovito. Dodala je, da bo v okviru svojih pristojnosti storila vse, da bo pravna država zaščitila vsako ranljivo skupino. Evropska zgodovina, "prepojena s krvjo", po njenih besedah uči, da sovražni govor vodi v nasilje do drugačnih, neobsodba takšnega nasilja pa v zaprto in nestrpno družbo.

Policisti pred incidentom odšli na drugo lokacijo
Notranja ministrica je še dejala, da tovrstnih incidentov žal ni mogoče popolnoma preprečiti, policija pa je pred Parado ponosa zagotovila okrepljeno varnost, "vendar pa se je tik pred incidentom zgodil drug varnostni dogodek v Ljubljani, prišlo je do širšega pretepa, zaradi česar so se policsti premaknili na drugo lokacijo in očitno se je v tem kratkem času zgodil incident". Tudi na policiji so potrdili, da so policisti odšli na neko drugo lokacijo v središče Ljubljane - dobili so klic in po besedah prvega policista PU Ljubljana je bilo celo rečeno, da gre za rop - vendar pa se je izkazalo, "da ne gre za tako odmeven dogodek, kot je sprva kazalo".

Janković zaradi napada "ogorčen"
Na izredno tiskovno konferenco je prihitel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je "ogorčen zaradi tega dogodka". Dodal je, da je do četrtka zvečer Teden Parade ponosa potekal zelo dobro, in da je že verjel, da bo Ljubljana lahko vzor Evropi, ker bo parada potekala mirno. Zahvalil se je tudi policiji za hitro ukrepanje in dejal še: "Smisel in sporočilo Ljubljane, v katerega jaz srčno verjamem, je, živeti skupaj in spoštovati različnost. In če tega včeraj ne bi bilo, bi bili lahko ponosni."

Policiji se je za hitro ukrepanje zahvalil tudi Blažič in pri tem opozoril na to, da se število homofobnih napadov iz leta v leto povečuje, poleg tega pa, kot se je izkazalo včeraj, postajajo tudi organizirani in napadalci oboroženi.

Napad obsojajo tudi številne stranke in društva
Napad je vznemiril tudi politično javnost - prvi so se odzvali v poslanski skupini Zares, v imenu katere je Vito Rožej dejal: "V poslanski skupini Zares ostro obsojamo včerajšnji napad na udeleženke in udeležence literarnega večera, ki je potekal v okviru tedna Parade ponosa, ki ga organizirajo lezbične in gejevske organizacije. Menimo, da je tovrstni barbarski homofobni napad, ki se je zgodil na dan državnosti, grob napad na domoljubje in zanikanje vrednot osebne svobode, na katerih temelji naša država."

Napad pa so obsodili tudi v številnih drugih strankah. Po mnenju SD-ja so tovrstna dejanja "resen signal naši družbi, da se moramo še aktivneje in hitreje odzvati na vsakršno diskriminacijo in nasilje, ki razjedata načela in principe demokratičnosti, odprtosti in stabilnosti." Po njihovem mnenju je svobodna izbira partnerja in partnerstva človekova pravica.

V LDS-u pa pravijo, da je napad "še en v nizu brutalnih napadov in incidentov, ki jih z vzpodbujanjem in toleriranjem sovražnega govora zoper geje in lezbijke žal podpira tudi del slovenske politike, diskriminatorna zakonodaja in v preteklosti tudi nedosledno preganjanje takšnih dejanj s strani organov pregona".

V SLS-u pa pričakujejo, "da bodo storilci omenjenega nasilnega napada za dejanje prevzeli odgovornost v skladu z zakonodajo". V stranki pa še pozivajo k strpnosti in složnosti v slovenski družbi ter najvišjemu spoštovanju človekovih pravic.

Na napad pa so se odzvali tudi v NSi-ju, kjer menijo, da je "nasilje vedno napačen odgovor na izzive družbe, predvsem pa jasen znak pomanjkanja argumentov". Po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak so v NSi-ji "razočarani in užaloščeni, da se celo danes nekateri pri uveljavljanju svojih interesov in pogledov še vedno zatekajo k nasilju." Po njihovem mnenju je nasilje nedopustno in nesprejemljivo.

V SDS-u pa četrtkov napad vidijo kot neuspeh notranje ministrice Kresalove, ki je obljubila, da bo še posebej v tednu Parade ponosa zagotovila varnost vseh udeležencev dogodkov. Kresalova po njihovem mnenju nosi objektivno odgovornost za zaščito vseh državljank in državljanov. V SDS-u pa dodajajo, da obsojajo "vsakršno nasilje nad državljankami in državljani na podlagi spolne, rasne, verske, politične in drugih oblik nestrpnosti". Napad pa ostro obsoja tudi predsednica komisije za peticije in človekove pravice Eva Irgl.

Napad pa je potrebno resno vzeti tudi po besedah Darka Kranjca iz SMS-a. V stranki izražajo "največjo stopnjo zaskrbljenosti nad omenjenim dogodkom" in izražajo nasprotovanje "proti vsakršnemu homofobnemu nasilju in izključevanju gejev, lezbijk, biseksualnih in trasspolnih oseb iz naše družbe".

Kot napad na osnovne človekove pravice pa je incident označil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je, tudi v funkciji predsedujočega Odboru ministrov Sveta Evrope, sprejel častno pokroviteljstvo letošnje Parade ponosa.

Liberalna akademija pa na svoji spletni strani piše: "Gre za še enega izmed incidentov v nizu napadov na skupine GLBT, ki se v Sloveniji dogajajo iz leta v leto, predvsem v Ljubljani in Mariboru in ki kažejo na izrazito ne le homofobno, temveč že na organizirano in skrbno pripravljeno nasilje – vsaj tako kaže - nosilcev desno, nacionalsocialno usmerjenih skupin, ki so si za eno izmed svojih tarč izbrale napade na istospolno usmerjene, celo na kulturnem dogodku."

V Društvu za nenasilno komunikacijo pa državo pozivajo, "da z znatno aktivnejšo politiko v podporo gibanju za enake možnosti spolnih manjšin sprejme svojo odgovornost za preprečevanje vedno pogostejših napadov na lezbijke in geje zaradi njihove spolne usmerjenosti. Obenem pozivamo javnost, da homofobično nasilje ostro obsodi in se v podporo žrtvam tovrstnega nasilja udeleži jutrišnje Parade ponosa."

Prav tako se je odzval slovenski Amnesty International, kjer oblasti pozivajo, naj javno obsodijo napad in izrazijo podporo udeležencem in organizatorjem Parade ponosa, ki bo potekala v soboto. Prav tako od njih zahtevajo, da zagotovijo vsakomur izvrševanje pravice do svobode miroljubnega zborovanja brez diskriminacije.

Napad na kolega so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije.

Teden Parade ponosa bo vrhunec doživel v soboto, ko bo od 16. ure naprej po ulicah glavnega mesta potekala parada. Častna pokrovitelja sta Samuel Žbogar in Zoran Janković.

Na glavi imam tri šive, poškodovan prst in opekline po vratu. Fizično sem v redu, psihično pa, si lahko predstavljate - leta 2009, v tej družbi, v tem prostoru, niti ne.

Kaj pomeni brutalen napad v Ljubljani?
Odziv notranje ministrice Kresalove
Direktor PU Ljubljana o napadu
Blažič razlaga, kako se je napad zgodil
Gre za napad na skupnost in na lokal
Zoran Janković obžaluje napad