Minister Čufer je s svojimi izjavami o konsolidiranju izdatkov v javnem sektorju močno razburil sindikate. Foto: BoBo
Minister Čufer je s svojimi izjavami o konsolidiranju izdatkov v javnem sektorju močno razburil sindikate. Foto: BoBo
Drago Ščernjavič
Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič opozarja, da zdajšnja zakonodaja omogoča odlive denarja v davčne oaze. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Štrukelj: Bratuškova, kaj ste govorili lani

Virant je pojasnil, da koncept konsolidacije javnih financ zelo podpira, minister Čufer pa da s tem "ni mislil direktno na plače javnih uslužbencev".

Sindikalisti javnega sektorja se bojijo, da vlada morda ne bo spoštovala podpisanih dogovorov, ki predvidevajo, da vlada do konca prihodnjega leta ne bo posegla v plače javnih uslužbencev. Virant je sicer že večkrat poudaril, da je na tem področju "domača naloga" opravljena in da je pri zniževanju javne porabe treba poseči še na druga področja.

Burni odzivi sindikalistov
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je Čuferja pozvala, naj namesto vedno novih napadov na javni sektor končno usmeri ves napor v učinkovito pobiranje davkov in prispevkov.

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je poslal predlog alternativnih rešitev in izpostavil, da bi bilo treba za začetek pregledati vse odlive iz Slovenije v davčne oaze. Tako bi morali najprej ukiniti zakon o bančni tajnosti in zakon o davčni tajnosti, saj so fizične in pravne osebe, ki so denar odlivale v tujino, po mnenju Ščernjaviča z njima zavarovane.

Država bi po njegovem mnenju morala poseči tudi v živi davčni dolg. "Živi davčni dolg je rakrana, ki bi morala ministra Čuferja primarno zanimati," je povedal Ščernjavić in opozoril, da trenutna zakonodaja po ugotovljenem davčnem dolgu dovoli njegovo naraščanje.

Davčnim dolžnikom pa je omogočeno, da v drugem delu države registrirajo novo podjetje, čeprav niso poravnali davčnih obveznosti.

Tretje področje, ki nujno potrebuje ukrepe, pa je siva ekonomija. Ščernjavič je tudi povedal, da se ne strinja, da se na področju plačevanja davkov dajejo "odpustki kar počez". "Vse subjekte je treba pogledati; nikakor se ne more reči Cerkvi, da ne bo nič plačevala, dolžni so plačati," je še opozoril.

Štrukelj pisal Bratuškovi
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je na premierko Alenko Bratušek naslovil javno pismo, v katerem sprašuje, ali se je odpovedala svojemu javnemu stališču, da zgolj s krčenjem stroškov ne bomo ustvarili gospodarske rasti.

Štrukelj: Bratuškova, kaj ste govorili lani