Virant omejitev na področju referenduma ne vidi kot njegovo ukinitev, temveč kot korak k njegovi resnejši uporabi. Foto: BoBo
Virant omejitev na področju referenduma ne vidi kot njegovo ukinitev, temveč kot korak k njegovi resnejši uporabi. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Šušteršič je po mnenju Viranta zadnje čase deloval iracionalno in delil stranko. Iz stranke je odšel po sprejetem dvigu DDV-ja. Foto: BoBo

Notranji minister Virant je v pogovoru za Delo dejal, da se je premik v tej smeri znotraj PS-ja zgodil tudi zaradi drugačne perspektive. Dokler je bila Alenka Bratušek s svojo stranko v opoziciji, je imela en pogled, zdaj ko je v vladi in je prevzela odgovornost za vodenje države, pa ima nekoliko drugačnega, meni Virant.

Po dogovoru o vpisu fiskalnega pravila v ustavo je na vrsti zelo pomemben izvedbeni zakon, je dejal Virant. V njem bo definiran pojem srednjeročnosti in določena korelacija med gospodarsko rastjo in dovoljenim proračunskim primanjkljajem oziroma zapovedanim presežkom. Virant ni izključil možnosti, da bo v ustavo vpisana letnica v izvedbenem zakonu nekoliko podaljšana.

O spremembah na področju referendumske ureditve je predsednik DL-ja dejal, da jih je njegova stranka ves čas podpirala. Sprememb ne vidi kot ukinitev referenduma, ampak kot korak k resnejši uporabi tega instituta.

"Postrgati bo treba pri investicijah"
Dogovor s sindikati o zmanjšanju mase plač v javnem sektorju je označil za razumen kompromis, ki v prihodnjem letu vladi omogoča dosego fiskalnega cilja, torej da izpelje proračun v okviru načrtovanega na plačnih postavkah. A letos bomo imeli težave, je dodal.

"Veliko bo treba postrgati pri materialnih stroških in na žalost tudi pri investicijah. Bo pa naslednje leto lažje," je dejal Virant in dodal, da se bo v javnem sektorju varčevalo povsod. Plače se s 1. junijem znižujejo, še najbolj funkcionarjem. Varčevati bo treba pri javnih naročilih, pri materialnih stroških, prevetriti subvencije in jih dodeljevati samo tam, kjer so učinkovite. Vsak minister bo moral intenzivno iskati prihranke v svojem resorju, še napoveduje Virant.

Dvig DDV-ja stranke ni osrečil, je dejal Virant, a po njegovem mnenju realen pogled pove, da je bilo to nujno zlo. Ob tem pa se bo treba potruditi tudi za učinkovitejše pobiranje davkov, je dodal.

Virant je spregovoril tudi o Hildi Tovšak in dejal, da je njeno prijetje sicer odlična novica, a brazgotina ostaja, zato bo treba ugotoviti odgovornost v pravosodnem sistemu, kjer je očitno nastala napaka. Čeprav se je ubežnica predala sama, še vedno meni, da si policisti zaslužijo čestitke za profesionalnost.

"Šušteršič je deloval iracionalno"
O odhodu Janeza Šušteršiča iz stranke je Virant dejal, da mu je hudo, saj je bil Šušteršič del ekipe, s katero so oktobra 2011 začeli zgodbo. Po drugi strani pa si je oddahnil, saj je zadnje čase deloval iracionalno in delil stranko, je dejal Virant.

O vozovnicah pri Adrii Airways je dejal, da je vse podatke transparentno razgrnil in da v tej zgodbi nima česa skrivati.

DL in SDS imata soroden ekonomski program, je dejal Virant, kljub temu pa si težko predstavlja, da bi šla njegova stranka še kdaj v koalicijo z Janezom Janšo. To Janša ve, zato bo naredil vse, da nas oslabi, je še dejal predsednik DL-ja.