"Potrebne so tudi zgodbe, ki vlivajo optimizem. Treba je pokazati podjetja, ki jim gre tudi v današnjih časih dobro, treba je zagnati infrastrukturne projekte," je Virant opisal, kako ljudstvu vliti upanje v kriznih časih. Foto: BoBo
Gregor Virant
"Če vlada sama ne bo do septembra prišla s popravki tega člena, ki govori o pokojninah, bomo mi vložili zakon - pa čeprav v sodelovanju z opozicijo," je pojasnil stališče Državljanske liste do sprememb pri pokojninah. Foto: BoBo

"Vsako odpiranje ideološke teme smo v Državljanski listi zelo ostro obsodili. Prvič, ko je šlo za proslavo - mislim, da smo bili dovolj glasni, da smo jasno povedali, da je bilo tisto zelo nespametno in narobe, da je vneslo delitve, ki v tem času niso potrebne. Isto smo povedali pri preimenovanju vojašnice," je zatrdil v pogovoru za oddajo Studio City in dodal, da je ideološka reforma po njegovem mnenju neizvedljiva: "Tisti dve stranki, ki sta nekoliko bolj zainteresirani za ideološke premike v desno, imata skupaj samo 30 glasov, kar je premalo," je pojasnil voditelju Marcelu Štefančiču Jr.


O pokojninah še niso rekli zadnje besede
Pogovor je potekal tudi o supervarčevalnem zakonu in selektivnem znižanju pokojnin: "V tem zakonu, vsaj kar se pokojnin tiče, je bila po mojem mnenju narejena huda napaka. Ti veliki posegi, znižanja za 20 in 25 odstotkov pokojnin tistim, ki so delali v republikah nekdanjega SFRJ-ja ali pa borčevskih pokojnin in pokojnin tistim, ki so bili izgnani v taborišča - to je napaka, definitivno," meni Virant, a dodaja: "Ampak ko si ti v situaciji, da moraš sprejeti odločitev hitro - in v tem primeru je bilo treba hitro sprejemati veliko količino odločitev -, takrat se zagotovo vmes prikrade kakšna napaka. In to je normalno, ampak to je bolje, kot da se odločitve ne bi sprejemale."

"Če vlada sama ne bo do septembra prišla s popravki tega člena, ki govori o pokojninah, bomo mi vložili zakon - pa čeprav v sodelovanju z opozicijo," je pojasnil stališče Državljanske liste do sprememb pri pokojninah.

Poslanci potrebujejo počitnice
Glede hitrih postopkov sprejemanja zakonov, sprejemanja na izrednih in nočnih sejah je Virant prepričan, da je zato krivo trenutno stanje: "Treba je bilo hitro ukrepati. Če pride vlada v situacijo, ko podeduje dvemilijardni proračunski primanjkljaj, je treba nekaj hitro narediti. Mogoče pa se je s temi nujnimi postopki nekoliko pretiravalo, to se strinjam, in bo treba jeseni malo ustaviti konje," pa je priznal ter dodal, da bodo zdaj poslanske počitnice prišle še kako prav: "Glede na to, kako so bile politične glave pregrete v zadnjih tednih, mislim, da bi naredili več škode kot koristi, če bi jih še dva tedna držali v državnem zboru."