Miro Cerar bo vodil 14 ministrov in še največ tri brez listnice. Foto: BoBo
Miro Cerar bo vodil 14 ministrov in še največ tri brez listnice. Foto: BoBo
Janez Janša
Težavam, ki jih DZ-ju povzroča Janšev mandat, ni videti konca. Foto: BoBo
Miro Cerar
V SMC-ju zanikajo, da bi se Miro Cerar že pogovarjal z Junckerjem, lahko da se bo to zgodilo v četrtek, a dejstvo je, da bo Junckerjeva odločitev, kot vse kaže, vplivala na število ministrstev. Če se bo Juncker odločil za Tanjo Fajon, in ne za Alenko Bratušek, bodo v stranki DeSUS, kot je napovedal Saša Geržina, zahtevali eno ministrstvo več. Foto: BoBo
Vlada bo imela najmanj 14 ministrov
Odločanje o vladi zasenčilo odločanje o komisiji


Tako bomo dobili ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor, še nekaj ministrstev pa se bo preoblikovalo. Dosedanje ministrstvo za kmetijstvo in okolje se bo po noveli preoblikovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dosedanje ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa v ministrstvo za infrastrukturo.

Vlado bodo tako sestavljala ministrstva za zunanje zadeve, za notranje zadeve, za obrambo, za finance, za gospodarski razvoj in tehnologijo, za pravosodje, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zdravje, za izobraževanje, znanost in šport ter za kulturo.

Vlada bo imela tudi ministra brez resorja za področje odnosov med Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Slovenijo in Slovenci po svetu. Prav tako pa novela dopušča še imenovanje dveh ministrov brez resorja, ki pa niti vsebinsko niti kadrovsko še nista opredeljena.
Janša zaznamoval sejo
DZ je danes prav tako odločal o ustanovitvi komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. S 27 glasovi za in 53 proti so zavrnili sklep o ustanovitvi, saj je bilo za večino poslancev sporno predvideno članstvo Janeza Janše v njej.

DZ je o predlogu sklepa, s katerim bi imenovali predsednika, podpredsednika ter člane komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, odločal kljub ponedeljkovi odločitvi, da ustanovitev omenjene komisije preložijo.

Večina poslanskih skupin je že v razpravi napovedala, da ustanovitve komisije ne bo podprla, ker za članstvo v njej kandidira tudi predsednik SDS-a Janez Janša. V SDS-u so po drugi strani vztrajali, da ima Janša kot poslanec s potrjenim mandatom pravico do sodelovanja v njej.

Mira Cerarja, ki kot izvoljeni mandatar za sestavo vlade ne more več opravljati funkcije poslanca, je v poslanskih klopeh nadomestil Dušan Verbič.

Mandatno-volilna komisija namreč še ni presodila, ali naj Janši preneha mandat zaradi prestajanja dveletne zaporne kazni zaradi obsodbe v zadevi Patria.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v razpravi pojasnila, da se okoliščine glede Janševega mandata niso spremenile, zato bo SMC glasoval proti sestavi komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Obveščevalno-varnostne službe brez nadzora
Vodja poslanske skupine SDS-ja Jože Tanko pa je opozoril, da nobenemu izmed poslancev ni mogoče odrekati delovanja v DZ-ju ali njegovih delovnih telesih. Odločitev, da se komisija zaradi Janševega članstva v njej ne ustanovi, pa je označil kot šikaniranje in "politično segregacijo". Opozoril je še, da bodo obveščevalno-varnostne službe v tem obdobju popolnoma brez nadzora, kar je nedopustno.

Podobno meni tudi Matej Tonin (NSi), ki je poslance opozoril, da se "igrajo z ognjem", ker puščajo obveščevalne in varnostne službe brez civilnega nadzora. Poslanec Združene levice Franc Trček pa je SDS-u očital, da je bil njihov predlog za Janševo članstvo v komisiji "pričakovan manever" in del njihove strategije.
Trček pričakuje, da se bo vprašanje Janševega mandata čim prej razrešilo, saj obveščevalne in varnostne službe potrebujejo nadzor. Janšo pa je pozval, naj odstopi, kot je napovedal v primeru pravnomočne obsodbe.

Janša se izmika
Janša je v odgovoru Trčku poudaril, da je bil pravnomočno obsojen v času, ko ni opravljal nobene funkcije, s katere bi odstopil. Dodal je še, da je bil znova izvoljen, njegov poslanski mandat pa potrjen in mu ga, dokler je "pravnomočen", nimajo pravice z ničimer omejevati.

Da ustanovitve komisije za nadzor obveščevalnih služb ne bodo podprli, dokler naj bi v njej sedel Janez Janša, je napovedal tudi vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer. Matjaž Han (SD) pa je izrazil mnenje, da ustanovitev komisije na neki način zadržuje SDS, ker "vanjo sili Janšo". Predlagal je, da SDS v komisijo namesto Janše predlaga drugega člana, dokler se vprašanje njegovega mandata ne razreši.

Na njegov predlog so nato sejo prekinili, vmes pa se sešli vodje poslanskih skupin, a brez predstavnika SDS-a. Kot je pojasnil Brglez, so na sestanku sklenili, da je to točko dnevnega reda danes treba dokončati in nato zagotoviti pravno podlago, da bi kljub blokadi lahko ustanovili komisijo. Glasovanja bo sledilo pozneje popoldne, DZ pa ima na dnevnem redu tudi odločanje o zakonu o vladi, ki daje zakonske okvire za delovanje in in podlago za število ministrstev.

Vlada bo imela najmanj 14 ministrov
Odločanje o vladi zasenčilo odločanje o komisiji