Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in minister za notranje zadeve Gregor Virant sta dogovor dosegla po tednu dni intenzivnih pogajanj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in minister za notranje zadeve Gregor Virant sta dogovor dosegla po tednu dni intenzivnih pogajanj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po tednu dni intenzivnih pogajanj sta obe strani z medsebojnimi popuščanji dosegli soglasje. Notranji minister Gregor Virant in predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič sta danes popoldne parafirala sporazum o stavkovnih zahtevah sindikata, ki ga morata potrditi še vlada in svet PSS-ja.

Vlada bo parafirani sporazum predvidoma potrdila v ponedeljek na dopisni seji, tako da bosta obe strani podrobnejšo vsebino sporazuma predvidoma razkrili v torek. "To pomeni, da bomo imeli v hiši, na ministrstvu, v policiji socialni mir. Glavna odprta vprašanja smo zaprli in zdaj bomo lahko v miru delali naprej," je povedal minister Virant in dodal, da si želi, da bodo v prihodnjih pogajanjih MNZ-ja s socialnimi partnerji sedeli za isto mizo z obema reprezentativnima sindikatoma.

PSS je v pogajanjih dosegel zagotovitev določenih sredstev za plačilo povečanega obsega dela v policiji. Minister Virant je opomnil, da je bila policija v zadnjih letih zelo racionalna in da se je število zaposlenih zmanjšalo za 1000 ljudi, kar pomeni, da so policisti zdaj bolj obremenjeni z delom. Opozoril je še, da je za vladno stran ključno, da sporazum ne posega v enotni plačni sistem in da bodo dodatna sredstva za večji obseg dela na letni ravni znašala 1,8 milijona evrov.

Predsednik PSS-ja Uroševič pa je ob tem dejal, da se je sindikatu ob koncu pogajanj uspelo približati vsem izhodiščnim zahtevam. Zdaj bo parafirani sporazum obravnaval še svet sindikata, ko ga tudi ta potrdi, pa bo sindikat prekinil stavko, ki traja že od januarja.

Vlada je k pogajanjem pristopila, potem ko je PSS napovedal zaostritev stavkovnih dejavnosti zaradi vladnega nespoštovanja sporazumov iz let 2010 in 2012. Tako se je vlada prejšnji teden sestala s PSS-jem, ta pa je zato preložil zaostritev stavke.