Plača policijskega inšpektorja, ki jo je v sredo predstavil PSS. Foto: PSS
Plača policijskega inšpektorja, ki jo je v sredo predstavil PSS. Foto: PSS
plače policistov
So podatki MNZ-ja ohladili policiste? Foto: Posnetek spletne strani MNZ-ja
Uroševič je poudaril, da bodo stavkali do potrditve konkretnega stavkovnega sporazuma. Foto: BoBo
plače policistov
Neto plače policistov kažejo, da jih je največ v razredu od 850 do 1.250 evrov. Foto: Posnetek spletne strani MNZ-ja
plače policistov
Simulacija plače policista na konkretnem primeru. Foto: Posnetek spletne strani MNZ-ja
Policisti bodo poskusili še enkrat

V primerjavo so na ministrstvu med drugim vključili delovna mesta, na katerih zaposleni delajo tudi v manj ugodnem delovnem času in za to prejemajo tudi dodatke, in delovna mesta, kjer takšnih delovnih razmer ni in zaposleni teh dodatkov ne prejemajo.

Pri delovnem mestu policista so zajeta delovna mesta policista, ki se lahko opravljajo v treh, dveh ali enem nazivu, ne pa tudi posebna delovna mesta policista, kot sta policist specialist ali policist specialne enote. Enako velja tudi za delovna mesta carinik, vojak in paznik.

Povprečna neto plača policista s peto stopnjo izobrazbe je januarja 2013 znašala 1.076 evrov, povprečno neto izplačilo, ki vključuje tudi povračilo stroškov za malico in prevoz, pa je bilo 1.286 evrov, ugotavlja ministrstvo. V primerjavo zajeti poklici v javnem sektorju pa so bili plačani slabše. Povprečna neto plača carinikov je tako znašala 1.057 evrov, vojakov 766 evrov in paznikov 976 evrov, navajajo.

Bolje od medicinske sestre
Medtem je bila povprečna neto plača srednje medicinske sestre v urgentni dejavnosti 1.001 evro, računovodje V 701 evro in kadrovika V 747 evrov. Zaradi dogovora o nižjih plačah so policisti, ki so vključeni v primerjavo, junija prejeli povprečno neto plačo 1.040 evrov.

Na ministrstvu so sicer pripravili tudi podatek o distribuciji povprečnih neto plač vseh uslužbencev policije s statusom policista, ne glede na delovno mesto in stopnjo izobrazbe. Povprečna neto plača policistov, zajetih v analizo, je bila v juniju 1.159 evrov. Največ uslužbencev, takšnih je bilo 4.045, je prejelo neto plačo med 850 in 1.250 evrov. Neto plačo med 650 in 850 evrov pa je prejelo 363 policistov, so še navedli.
Znova prihodnji teden
Sicer pa sta se sprti strani danes ponovno sešli in poskušali "nekoliko umiriti socialni dialog in stopiti na žogo", je po sestanku s predsednikom Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivojem Uroševičem pojasnil minister Gregor Virant.
Tako je minister predlagal, da PSS stavkovnih dejavnosti ne zaostruje in da poskušajo v prihodnjem tednu nadaljevati pogajanja, ki jih bo z vladne strani vodil sam. Ob tem meni, da bodo lahko dosegli neko rešitev, pri čemer pa bo ključno to, da se s parcialnimi sporazumi ne ruši enotnega plačnega sistema.
Bodo še razmislili
Uroševič pa je pojasnil, da bo svet sindikata o zaostritvi stavkovnih aktivnosti in Virantovem predlogu verjetno odločal še danes. Takoj ko bo odločitev znana, bodo z njo seznanili tudi javnost, predvidoma še zvečer, je dodal.
Ali bi v prihodnjem tednu lahko rešili vsa odprta vprašanja, ni znal oceniti, pričakuje pa, da bodo rešili najbolj občutljive točke. Ob tem je spomnil, da je PSS še vedno v stavki in bo tako tudi ostalo, dokler ne sklenejo konkretnega stavkovnega sporazuma, bo pa današnji dogovor "vsekakor pomagal pomiriti strasti".

Policisti bodo poskusili še enkrat