Štrukelj se sprašuje, zakaj bi se morali odrekati zgolj javni uslužbenci. Foto: BoBo
Štrukelj se sprašuje, zakaj bi se morali odrekati zgolj javni uslužbenci. Foto: BoBo

Pogajanja, ki naj bi se po pričakovanjih začela šele septembra, bodo stekla že v sredo, ko bodo za isto mizo sedli predstavniki vlade in javnega sektorja. Ministrstvo za javno upravo je pogajalskima skupinama sindikatov javnih uslužbencev namreč že poslalo pogajalska izhodišča, ki bodo služila kot osnova za pogajanja o prihrankih v javnem sektorju.

Gradivo naj bi bilo vsebinsko podobno izhodiščem, ki jih je vlada predstavila pred dvema tednoma, sindikati pa so jih pretekli teden že zavrnili, je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec.

Skeptični do vladnih izhodišč
V sindikatih javnega sektorja so do vladnih izhodišč skeptični, vladni dokument, ki napoveduje izboljšave plačnega sistema, je po mnenju sindikatov zavajajoč, saj naj bi šlo v resnici za varčevanje. Prav tako je za sindikate nesprejemljivo, da se začasni varčevalni ukrepi spreminjajo v dolgoročne strukturne ukrepe.

Sindikati želijo opraviti vse varčevalne ukrepe, zavzemajo pa se tudi za odpravo nekaterih anomalij, ki jih vladni pogajalski predlog po novem ne vsebuje. Gre za popravke plač direktorjev v skupini B, ki jih je pred časom predlagala vlada, a jih nova pogajalska izhodišča ne vsebujejo, prav tako pa niso prisluhnili sindikatom, ki so predlagali, naj se hkrati odpravijo tudi nepravilnosti na najnižje vrednotenih mestih v skupini J.

Kot je za Radio Slovenija povedal sindikalist Branimir Štrukelj, "vlada nima namena, da bi opravila pomanjkljivo oziroma slabo vrednotene plače, kot kaže, tudi ne pri direktorjih, kar pa je bil njihov predlog". Štrukelj se tudi sprašuje, zakaj bi se morali odpovedovati zgolj javni uslužbenci: "Vlada ne misli uveljaviti davka na nepremičnine, ne misli dvigniti davka na dobiček podjetij, odpravlja 50-odstotno davčno stopnjo, zakaj bi mi vse to plačali, mi bomo vztrajali pri svojih zahtevah."

Glede na razhajanja med vlado in sindikati je malo verjetno, da se bodo pogajanja nadaljevala tudi po prvem srečanju v prihodnjem tednu.