Kdo bo novi slovenski sodnik oz. sodnica v ESČP-ju? Foto: EPA
Kdo bo novi slovenski sodnik oz. sodnica v ESČP-ju? Foto: EPA

SDS je predlagal sklep, da bi omenjeni odbor vlado pozval, da DZ oz. njegovo pristojno delovno telo seznani z vso dozdajšnjo in prihodnjo korespondenco med organi Sveta Evrope in vlado glede postopka izbora slovenskega sodnika. A odbor je ta predlog zavrnil z 10 glasovi proti in petimi za.

DZ je novembra lani s tajnim glasovanjem za tri kandidate za slovenskega sodnika v Strasbourgu izvolil Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Med kandidati, ki jih je parlamentu predlagal predsednik republike Borut Pahor, je bil še Klemen Jaklič, ki pa ni dobil zadostne podpore, izrecno pa sta ga podprla SDS in NSi, ker da je najkompetentnejši kandidat.

Jakličevo kandidaturo, med drugim je bil predavatelj človekovih pravic na Harvardu, je kot strokovno najboljšo izbiro v eni izmed svojih kolumn sicer podprl tudi trenutni slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) Boštjan M. Zupančič.

O korespondenci niso vedeli nič
Poslanska skupina SDS-a je konec januarja zahtevala tudi sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko zaradi poročanja medijev, da je svetovalni panel Sveta Evrope (SE) od Slovenije zahteval dodatna pojasnila glede kandidatov oz. informacije o njihovih izkušnjah, življenjepisu in o njihovi primernosti.

Pravosodno ministrstvo je nato pojasnilo, da je svetovalni panel SE-ja že opravil glasovanje o kandidatni listi iz Slovenije in ni zavrnil nobenega kandidata.

V SDS-u pa so kritizirali dejstvo, da DZ oz. njegovo pristojno telo ni bilo o tej korespondenci obveščeno, zato so odboru predlagali, naj vlado pozove, naj korespondenco razkrije in o tem tudi v prihodnje obvešča DZ.