Vlada RS Slovenije deluje v manjšinjski obliki. Foto: MMC RTV SLO
Vlada RS Slovenije deluje v manjšinjski obliki. Foto: MMC RTV SLO

Minister za finance Franc Križanič je pred sejo napovedal, da naj bi vlada danes brez večjih razprav rebalans že potrdila.

Rebalans - znižanje odhodkov za 455,5 milijona evrov
Konkretne številke sicer uradno niso znane, gre pa pri rebalansu glede na sprejeti proračun po Križaničevih besedah za precejšnje zmanjšanje. Zmanjšanje proračunskih izdatkov je potrebno zaradi manjše nominalne rasti bruto domačega proizvoda (BDP-ja) od pričakovane in zaradi dodatnega varčevanja, ki je posledica padca pokojninske reforme.

V izhodiščih za rebalans je vlada predvidevala znižanje odhodkov za 455,5 milijona evrov. Kljub temu znižanju pa naj bi bili letošnji proračunski odhodki še vedno za tri odstotke višji kot leta 2010. Po izhodiščnih predlogih naj bi po novem znašali 9,561 milijarde evrov.

Na dnevnem redu tudi informacija o škodi po toči
Vlada želi z rebalansom oklestiti tiste izdatke, ki nimajo neposredne zakonske podlage oz. niso z zakonom neposredno predpisani. Izvesti želi optimizacijo zlasti na področju stroškov za blago in storitve. Prejšnji teden je predsednik vlade Borut Pahor poudaril, da je rebalans potreben, če želi Slovenija doseči 4,6-odstotni proračunski primanjkljaj in javnofinančni primanjkljaj v višini 5,5 odstotka BDP, hkrati pa javni dolg države zadržati pod 45 odstotki BDP-ja.

Vlada naj bi ob rebalansu pripravila tudi dopolnitve zakona o intervencijskih ukrepih. Zdaj že nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je v začetku junija napovedala, da bodo v zakonu določili absolutno prepoved zaposlovanja v javnem sektorju.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan bo člane vlade seznanil tudi z informacijo o škodi v kmetijstvu po neurjih s točo na Kozjanskem in v Obsotelju.

Vlada tudi o noveli zakona o osnovni šoli
Vlada bo na seji predvidoma obravnavala tudi novelo zakona o osnovni šoli, s katero želi doseči večjo pravičnost in kakovost izobraževalnega sistema, hkrati želi zagotoviti razmere za optimalen in uravnotežen razvoj posameznikov. Iz predloga pa po javni razpravi umika obvezno šesturno navzočnost učencev od 1. do 3. razreda.

Glavne novosti novele so številčno ocenjevanje v tretjem, in ne šele v četrtem razredu; obvezno poučevanje prvega tujega jezika v drugem in neobvezno v prvem razredu; neobvezno nacionalno preverjanje znanja ob koncu tretjega, sedmega in devetega razreda, ob koncu šestega in osmega razreda pa obvezno.