Bo vlada razrešila direktorico Akosa Tanjo Muho? Foto: BoBo
Bo vlada razrešila direktorico Akosa Tanjo Muho? Foto: BoBo
BTC
Podjetje BTC je vrnilo sporne frekvence. Foto: BoBo

Svet Akosa je sklenil vladi razrešitev direktorice Tanje Muhe predlagati po tistem, ko je v javnost prišla informacija, da se je nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar pol leta po tem, ko je Akos podjetju BTC dodelil brezplačne frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, zaposlil prav v tem podjetju.

V BTC-ju so takoj zanikali, da bi Koprivnikarju ponudili službo, ker naj bi jim pomagal pri pridobitvi frekvenc. Očitke o korupciji je zanikal tudi Koprivnikar, ki je najprej izstopil iz stranke SMC, nato pa podal še odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu izvršnega direktorja za poslovno transformacijo v BTC-ju. Prav tako so v BTC-ju vrnili frekvence.

Medtem je svet Akosa na seji 15. oktobra presodil, da je Muha s svojimi izjavami zavajala. Kot je ugotovil, namreč podjetje BTC ni pridobilo evropskih sredstev za raziskovalni projekt razvoja 5G-tehnologij, kot je v svojem poročilu navedlo vodstvo agencije. Zato so člani sveta sklenili, da v skladu z zakonom o elektronskih komunikacijah vladi predlagajo razrešitev Muhe.

Neizpolnjevanje pogojev?
Vlada je predlog za razrešitev prejela 29. oktobra, v njem pa svet Akosa kot razlog za razrešitev navaja, da direktorica ne izpolnjuje več pogojev za imenovanje, kot jih določa zakon o elektronskih komunikacijah.

Na današnji seji je vlada ugotovila, da je predlog za razrešitev, na katero svet agencije opira svojo odločitev, pomanjkljiv. Svet Akosa mora zato k predlogu za razrešitev podati dodatne argumente, da bo lahko vlada odločala na podlagi popolno ugotovljenega dejanskega stanja, so po seji sporočili z ministrstva za javno upravo, pod katerega nadzor sodi Akos.

Muha je večkrat zatrdila, da pri podelitvi frekvenc za testiranje tehnologije 5G družbi BTC ni storila ničesar narobe. Ponovila je tudi, da je svet Akosa deloval močno sporno in nezakonito, s tem ko je ni povabil na sejo, na kateri so razpravljali o njeni razrešitvi, prav tako se ni imela možnosti zagovarjati.