Svet Akosa je na izredni seji potrdil sklep o razrešitvi direktorice Tanje Muha Foto: BoBo
Svet Akosa je na izredni seji potrdil sklep o razrešitvi direktorice Tanje Muha Foto: BoBo

Muha je pojasnila, da svet Akosa v sklepu ponedeljkove izredne seje razrešitev predlaga iz razloga, ker naj bi na izredni seji sveta minuli teden dala zavajajoče izjave o tem, da naj bi podjetje BTC pridobilo evropska sredstva za raziskovalni projekt, ki zahteva uporabo frekvenc za mobilno tehnologijo 5G. Ob tem je zagotovila je tudi, da še vedno ni seznanjena s tem, na podlagi katerega od taksativno naštetih relevantnih razlogov iz zakona o elektronskih komunikacijah je svet predlagal njeno razrešitev.

Na ponedeljkovo izredno sejo sveta ni bila povabljena, ni dobila pa niti druge možnosti, da na obtožbe odgovori, je dodala. To po njenem prepričanju je to kršitev določb zakona, ki urejajo postopek razrešitve direktorja oz. direktorice agencije.

Tanja Muha zanika nepravilnosti pri podelitvi frekvenc
Ob tem je še enkrat zanikala, da je na strani vodstva Akosa v primeru podelitve testnih frekvenc za tehnologijo 5G družbi BTC prišlo do nepravilnosti. Iz zakona o elektronskih komunikacijah izhaja, da je pri podelitvi frekvenc za testiranje pomembna uporaba frekvenc za testiranja v okviru evropskih razvojnih projektov, ne pa to, kakšno vlogo ima v nekem projektu prosilec, je navedla.

Akos je zato v postopku izdaje odločb družbi BTC preveril obstoj evropskega projekta Inno HPC Interreg, ki je del čezmejnega programa za Podonavje, ni pa preveril načina sodelovanja te družbe v okviru omenjenega projekta. Partnerji tega projekta iz Slovenije so sicer glede na informacije s spletne strani omenjenega čezmejnega programa novomeška fakulteta za informacijske študije, GZS - zbornica elektronske in elektroindustrije in Univerza v Ljubljani.

V BTC trdijo, da so se na razpis ustrezno prijavili
V BTC so medtem pojasnili, da iz vloge za pridobitev testnih frekvenc 5G, ki so jo oddali 11. maja, izhaja, da je bila družba pri projektu InnoHPC Interreg takrat aktivna, niso pa navedli, da bi bili član konzorcija. Projekt so v vlogi navedli z razlogom, ker je bil v času prijave za frekvence to projekt, ki je že potekal, čeprav je bila možnost za prijavo kot člana oziroma partnerja konzorcija v tem projektu že zaprta.

V projektu so bili dejavni, ker so želeli spoznati nove domače in tuje partnerje iz industrije in akademskega sveta, predvsem pa zaradi izmenjave izkušenj in znanj z različnih strokovnih področij, povezanih z avtonomnimi vozili. Večina drugih projektov, ki so jih navedli v vlogi Akosu, pa ima poznejši rok prijave, začenši z letošnjim novembrom.

Pred časom novelirani zakon o elektronskih komunikacijah sicer določa, da lahko Akos v primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov izda odločbo o dodelitvi frekvenc za preizkus novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let. V BTC-ju so k temu dodali, da je tako v njihovi vlogi za testne frekvence kot v odločbi Akosa navedeno, da se frekvence podeljujejo za planirane evropske projekte, ki se bodo izvajali večinoma po izteku letošnjega leta.

BTC: Frekvenc še nismo uporabili
Akos, ki spada pod ministrstvo za javno upravo, je BTC junija dodelil frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, nekaj mesecev pozneje pa je zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar v tem podjetju dobil službo. Na to je pred dnevi opozoril Požareport, in to je v javnosti in delu politike sprožilo pomisleke ter kritike. O tem je razpravljala tudi komisija za nadzor javnih financ.

Čeprav vsi vpleteni nepravilnosti zanikajo, je Koprivnikar službo v BTC medtem že zapustil, družba pa je licence vrnila, in to zaradi "negativnega političnega in medijskega odziva". Obenem so zatrdili, da jih do zdaj sploh še niso uporabili.