Foto:
Foto:

Svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) se je sešel na izredni seji, je poročala TV Slovenija. Obravnavali so predlog za razrešitev direktorice Akosa Tanje Muha zaradi domnevnih nepravilnosti pri dodelitvi frekvenc za mobilno tehnologijo 5G podjetju BTC.
Agencija je temu podjetju dodelila frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, pol leta pozneje pa je nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar v tem podjetju dobil službo. Koprivnikar je že odpovedal službo v BTC-ju, BTC je vrnil frekvence, vsi pa nepravilnosti zanikajo. Tudi direktorica agencije Tanja Muha trdi, da je bil postopek dodelitve frekvenc zakonit.

A člani sveta Akosa so po pregledu dokumentacije ugotovili, da je direktorica s svojimi izjavami na izredni seji pred tednom dni zavajala. Podjetje BTC namreč ni pridobilo evropskih sredstev za raziskovalni projekt razvoja tehnologij 5G, kot je v svojem poročilu navedlo vodstvo agencije. Svet agencije je zato soglasno sprejel sklep, da v skladu z zakonom o elektronskih komunikacijah vladi predlaga razrešitev direktorice, so zapisali.
Akos, ki sodi pod ministrstvo za javno upravo, je podjetju BTC dodelil frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, pol leta pozneje pa je zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar v tem podjetju dobil službo. A Koprivnikar in agencija poudarjata, da lahko testne frekvence uporablja več slovenskih podjetij in organizacij na podlagi zakona in javnega poziva. Poleg BTC-ja so radijske frekvence za 5G-testiranje v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute. BTC je testne frekvence dobil za projekt "uporabe HPC (visoko zmogljiva računalniška infrastruktura) za samovozeča vozila".

Koprivnikar je očitke zavrnil v obsežnem pisanju na digitalnem družbenem omrežju Facebook: Nikdar prej nisem bil v politiki in prav gotovo se v tako ne bom vračal, ampak štiri leta sem z odlično ekipo trdo delal na razvoju področij, ki so mi bila zaupana, pri sodelovanju in promociji slovenskega znanja. Povabila v BTC sem bil iskreno, vesel, trdno prepričan, da z nobenim svojim dosedanjim ravnanjem nisem dal niti najmanjšega povoda za dvom o poštenju in zakonitosti delovanja. Odpovedal sem se nadomestilu za bivše politike, iskanju službe v državni upravi ali z državo kakor koli povezanim podjetjem, da ja ne bi bilo dvoma," je med drugim zapisal. "Vsem nadzornim in preiskovalnim institucijam, pa tudi političnim organom sem popolnoma na voljo za vsakršne informacije in pojasnila."

Svet Akosa pa je na začetku preteklega tedna sklenil, da bo izvedel izredno zunanjo revizijo postopka dodelitve teh frekvenc.