Ekonomsko-socialni svet (ESS) na eni izmed preteklih sej. Foto: BoBo
Ekonomsko-socialni svet (ESS) na eni izmed preteklih sej. Foto: BoBo

Za uradni podpis dokumentov s sindikati in delodajalci je vlada pooblastila ministra za delo Luko Mesca, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Predsednik vlade Robert Golob je takrat potrdil, da bodo socialni partnerji dialog uradno obudili še ta mesec. Seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) bi lahko bila že ta teden, na njej pa bodo dogovorjeno uradno podpisali.

Obljubljajo, da bodo tokrat res spoštovali pravila

Sorodna novica Golob in sindikati za obuditev ESS-ja. GZS: Kakšne resne pripravljenosti doslej ni bilo.

Vlada podrobnosti danes (sreda) ni razkrila, iz zadnjega predloga deklaracije, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija, pa izhaja, da se partnerji z njim zavezujejo k doslednemu spoštovanju pravil o delovanju ESS-ja. Vlada se zavezuje, da ne bo sprejemala ali predlagala sprejetja predpisov z ekonomskih in socialnih področij brez njihove predhodne vsebinske obravnave na ESS-ju. Gradivo bo posredovala pravočasno.

Predvideno je, da po koncu usklajevanj strani podpišejo izjavo o usklajenosti. Predvideno je tudi redno preverjanje spoštovanja deklaracije in pravil ESS-ja. V primeru kršitev bi zaplet najprej razreševali v okviru kolegija ESS-ja, nato pa na sestanku s pristojnimi ministri ali predsednikom vlade.

Kaj pride na mizo

V okviru prvih treh sej ESS-ja naj bi partnerji obravnavali področja davčne obravnave napotitev delavcev v okviru čezmejnega izvajanja storitev, evidentiranja delovnega časa, izvajanja in financiranja dolgotrajne oskrbe, zdravstvene dejavnosti, pokojninskega zavarovanja in prenove davčne zakonodaje, še izhaja iz zadnjega predloga.

ESS je blokiran od julija lani, ko so ga zapustili delodajalci. Kot razlog za to so navedli vladne kršitve pravil ESS-ja, med drugim sprejemanje zakonskih predlogov mimo ESS-ja.