ESS se ni sestal vse od 29. aprila, ko so obravnavali predloge sprememb v delovnopravni zakonodaji, vendar soglasja niso dosegli. Vladna stran pa se je takrat kljub temu odločila, da jih pošlje v medresorsko usklajevanje. Foto: MMC RTV SLO
ESS se ni sestal vse od 29. aprila, ko so obravnavali predloge sprememb v delovnopravni zakonodaji, vendar soglasja niso dosegli. Vladna stran pa se je takrat kljub temu odločila, da jih pošlje v medresorsko usklajevanje. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenci
Vladna stran predlaga, da se moški lahko upokojijo pri 65. in ženske pri 63. letu starosti. Moški bi lahko brez odbitkov polno pokojnino dosegli tudi pri starosti 60 let, vendar pa bi morali imeti v tem primeru 43 let pokojninske dobe, ženske pa bi morale biti stare vsaj 58 let in imeti 41 let pokojninske dobe. Foto: MMC RTV SLO
Protest
Shod, ki ga organizira ZSSS, se bo v petek zjutraj začel na pločniku pred državnim zborom, pridružile pa se mu bodo tudi druge sindikalne konfederacije. Foto: MMC RTV SLO
Brez napredka pri pokojninski reformi

Pogovori med socialnimi partnerji so se hitro končali, saj je vlada vztrajala pri predlogu, da bi se moški upokojili pri 65. in ženske pri 63. letu starosti, v kar sindikati ne privolijo in so proti temu, da bi morali moški delati več kot 40 in ženske več kot 38 let. A po besedah ministra za delo Ivana Svetlika so razmere in prognoze gibanj na makroekonomskem področju tako zaostrene, "da bo treba tudi pokojninsko reformo delati v smeri večjih in ne manjših sprememb".

Vlada ne vidi možnosti za kompromis
Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) se bodo zato sestali spet prihodnji teden, ko bodo šli "od predloga do predloga". "Pogledali bomo, ali so kje še kakšne možnosti, da jih spremenimo," je pojasnil Svetlik. Vendar pa za zdaj, kot je dejal, ne vidi možnosti, da bi odstopili od dopolnjenega vladnega predloga.

Tudi Evropska komisija se je zaradi staranja prebivalstva zavzela za daljšo delovno dobo, saj sta drugače ogroženi socialna varnost starejših in vzdržnost javnih financ. Objavili so tudi zeleno knjigo o pokojninski reformi in s tem odprli debato.
Več preberite:
EU: Če živimo dlje, bo treba delati dlje

A to sporočilo vlade je po mnenju predsednika Zvez svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča "izrazito neprijazno". "Kaže se temeljni konflikt med nami in vlado v pristopu, kaj storiti, da bi dvignili dejansko upokojitveno starost," je dejal in dodal, da oni gradijo "na bonusih in sploh na prijaznem pristopu".

Medtem pa je direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič zagotovil, da delodajalci podpirajo namere vlade.

Pogovori zaradi pogovorov?
Sindikatov pa ne motijo le predlogi vlade, temveč tudi način, kako vlada vodi socialni dialog. Minister Svetlik je dejal, da že dejstvo, da so se danes sestali, govori o tem, da socialni dialog ni mrtev. Zdaj se bo nadaljeval in postal še intenzivnejši, je napovedal. A Semolič je izpostavil, da so opazna velika razhajanja v razumevanju socialnega dialoga, ki po mnenju sindikatov "ne pomeni števila sestankov in možnosti, da se pogovarjamo". "Socialni dialog je predvsem sredstvo, s katerim se lahko dogovorimo o nekaterih rešitvah," je opozoril.

Delodajalsko stran pa moti, da ni celovite ocene o tem, "kaj se dogaja, kje smo in kaj so prednostni ukrepi", je dejal Hribar Milič. "Tako pa gasimo - danes pokojninsko reformo, včeraj zakon o delovnih razmerjih. Rezultat tega je, da je nezaupanje med socialnimi partnerji veliko in da se vsi skupaj bojimo, da bomo jeseni te probleme namesto za pogajalsko mizo reševali na cestah," je dodal.

V petek pred DZ-jem protest sindikatov
Na cesti pred državnim zborom pa bodo poslance na svoje težave že v petek opozorili predstavniki sindikalnih central. Že tedne namreč opozarjajo, da je vlada več zakonov, ki se dotikajo pravic delavcev, neusklajene poslala v nadaljnjo proceduro v parlament, zdaj pa bodo to izpostavili še poslancem pred sprejemanjem dnevnega reda julijske seje.

Državni zbor naj bi namreč na tej seji obravnaval tudi predlog sprememb zakona o delovnih razmerjih, predlog zakona o urejanju trga dela in predlog zakona o malem delu, ki posegajo v pravice delavcev, pojasnil Semolič. Vlada se z njimi o njih ni uskladila, minister Svetlik pa na to odgovarja, da "ima vlada svojo odgovornost".

"Prvič so v postopku neusklajeni zakoni"
"V izhodišču težimo h kompromisnim rešitvam, dogovorom, ne moremo pa se zato, ker smo interesno ostali neusklajeni, odločiti za to, da določenih rešitev ne sprejmemo," je poudaril Svetlik. A v ZSSS-ju poslance in poslanke opozarjajo, da se je prvič v zgodovini Slovenije zgodilo, "da ste v obravnavo prejeli najpomembnejšo delovno in zdravstveno zakonodajo, ki vsaj v temeljnih rešitvah predhodno ni bila v socialnem dialogu usklajena med socialnimi partnerji in vlado".

Poslancem zato predlagajo, da predloge omenjenih zakonov umaknejo z dnevnega reda julijske seje.

Brez napredka pri pokojninski reformi