V vladi krajo posnetkov predajajo v roke policistov. Foto: BoBo
V vladi krajo posnetkov predajajo v roke policistov. Foto: BoBo

To je tudi glavna ugotovitev interne preiskave, na podlagi katere je nastalo poročilo. Interna preiskava na generalnem sekretariatu je s tem tudi končana, piše v sporočilu po seji vlade.
V poročilu generalni sekretariat vlade sicer ugotavlja, da bi lahko posnetke odtujili oz. prenesli z več mest, vendar njihova kakovost kaže, da so bili pred objavo že obdelani v snemalnici. To pa zelo zoži krog morebitnih osumljencev. Vendar sekretariat nima potrebnih sredstev in pooblastil za preiskovanje, zato bodo zadevo predali policiji.

Čakali na YouTube
3. decembra lani so bili namreč na spletnem portalu YouTube objavljeni posnetki delov sej vlad, na katerih so bila med drugim obravnavana tudi gradiva z oznakami zaupnosti. Ker je obstajal sum storitve več kaznivih dejanj, je generalni sekretariat vlade štiri dni pozneje na pristojno okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca in o dogodku obvestil upravo kriminalistične policije ter urad za varovanje tajnih podatkov.
Vlada je posredovala tudi pri YouTubu in po šestih dneh dosegla, da so bili posnetki umaknjeni s portala. Še isti dan so bili sicer objavljeni še enkrat, znova pa umaknjeni po še eni intervenciji vlade.