Seje so začeli snemati leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Seje so začeli snemati leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Posnetek s seje
Na spletu so bili objavljeni deli sej Pahorjeve in Janševe vlade. Foto: YouTube

Po besedah direktorja TSE-ja Iva Kovšeta je njihovo podjetje opremo le namestilo, medtem ko pogodbe za njeno vzdrževanje niso imeli. Za upravljanje sistema je sicer odgovorna vlada, je dodal.

Snemalnica in vladna sejna soba sta povezani z okoli 200 metri kabelske in optične inštalacije, je še pojasnil Kovše, ki je poudaril, da je mogoče zlorabiti vsak tehnični sistem, tudi vladnega. Kje natančno se je zloraba zgodila, pa bodo morali ugotoviti kriminalisti, je še dejal.

Pogodbo za dela dobil SCT
Vlada je pogodbo za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del za obnovo stavbe na Gregorčičevi 25 sicer sklenila z družbo SCT, pogodba pa je zajemala tudi ureditev računalniške infrastrukture. Dostavo in namestitev avdiovizualne opreme sta opravili podjetji TSE in AMD. Medtem ko se je TSE odzval na poizvedbo medijev, je bila telefonska številka družbe AMD izključena, poroča STA.

Posnetki že drugič umaknjeni
Vladi je sicer znova uspelo doseči umik objavljenih posnetkov sej s portala Youtube. Gre za posnetke zaprtih sej vlad Boruta Pahorja in Janeza Janše, ki so bili v četrtek po umiku znova javno objavljeni.
V tokratnem poskusu je vladi uspelo umik posnetkov doseči v 24 urah, in če bo treba, bodo postopek ponavljali v nedogled, je razkril direktor vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir.

Posnetki z zaprtih vladnih sej so se na portalu YouTube prvič pojavili pred volitvami. V vladi so pristojnim organom naložili, naj preiskovanju tega dejanja namenijo najvišjo prednostno stopnjo. Hkrati so bili sproženi vsi razpoložljivi pravni in preiskovalni postopki, ki so potrebni za zaščito interesov države in za ugotavljanje kazenske odgovornosti za dejanje.
Policija je sporočila, da preiskava intenzivno poteka, kriminalisti pa preverjajo vse tehnične možnosti uhajanja podatkov. Kdaj bo preiskava zaključena je težko napovedati, ker preiskujejo možnost odtekanja podatkov za obdobje več let, so sporočili s policije.

Snemale so se že v času Ropove vlade?
Na spletu so se znašli posnetki sej Pahorjeve in Janševe vlade, nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič pa je dejal, da so se snemale že v času, ko je vlado vodil Anton Rop. Sistem je bil sicer prenovljen leta 2006. Kako je neznana oseba prišla do posnetkov, za zdaj ni znano, saj policija morebitnih ugotovitev še ne želi razkriti. Mediji so poročali o možnosti kopiranja in neposredne priključitve na vladne kamere z lastnim kablom ter hkratno dvakratno snemanje sej.