Na sestanku pri premierju so jasno povedali, da potrebujejo samozaposleni in nevladni sektor za premostitev najhujših težav takojšnjo finančno intervencijo v znesku petih milijonov evrov. Foto: BoBo
Na sestanku pri premierju so jasno povedali, da potrebujejo samozaposleni in nevladni sektor za premostitev najhujših težav takojšnjo finančno intervencijo v znesku petih milijonov evrov. Foto: BoBo

Vlada se je na dopisni seji seznanila s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja o letošnjem regresu za letni dopust. Predlog, ki so ga pogajalci vladne strani nazadnje ponudili sindikatom, a zanj še niso imeli mandata vlade, zdaj ima njeno soglasje, so potrdili na pristojnem ministrstvu. Je pa ta predlog še vedno nižji od sindikalnih želja.

Vladna pogajalska skupina je v ponedeljek za zaposlene v javnem sektorju, katerih plače ne presegajo minimalne, predlagala 1.050 evrov regresa, za vse druge pa je ostala pri svojem izhodiščnem predlogu, torej regresu v znesku minimalne plače (886,63 evra).

Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je takrat pojasnila, da gre za pogojni predlog, saj mandata vlade zanj še niso imeli. Poudarila pa je, da je to njihova zadnja ponudba.

Ta je sicer nekoliko nižja od zadnjega sindikalnega predloga, po katerem bi večina zaposlenih v javnem sektorju dobila regres v znesku 900 evrov, tisti, katerih plače ne presegajo minimalne, pa regres v znesku 1.100 evrov.

Štrukelj: Dvig v makroekonomskem smislu ne pomeni nič
Sindikati so želeli, da se vlada seznani tudi z njihovim predlogom. Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je v ponedeljek dejal, da bi država ob zdajšnji visoki gospodarski rasti tistim z minimalno plačo lahko namenila toliko, kot predlagajo, saj so bili prav ti javni uslužbenci tisti, ki so se v času krize najbolj odrekali oz. jih je zniževanje plač najbolj prizadelo. Štirinajst evrov več, kot je razlika med vladnim in sindikalnim predlogom, pa po njegovih besedah ne bi smelo biti predmet spora, saj to vsaj v makroekonomskem smislu ne pomeni popolnoma nič.

Vprašanje je torej, kako bodo na četrtkovem nadaljevanju pogajanj ravnali sindikati. Vlada je namreč danes za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, ki vključuje določilo glede letošnjega regresa za letni dopust v javnem sektorju, že pooblastila ministra za javno upravo Rudija Medveda, ministra za finance Andreja Bertonclja in ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer.

Če bi sindikati vladni predlog zavrnili in jim drugačnega dogovora z vladno stranjo ne bi uspelo doseči, pa bi ostali pri zakonski določbi, po kateri mora biti regres izplačan najmanj v znesku minimalne plače.

Na vladni strani sicer poudarjajo, da bodo letos vsi javni uslužbenci prejeli bistveno višji regres tako zaradi višje minimalne plače kot tudi zaradi nove dohodninske oziroma davčne zakonodaje, s katero je regres za letni dopust razbremenjen plačila dohodnine in prispevkov. Kot so dodali v sporočilu po današnji dopisni seji vlade, poleg tega ocena rasti plač kaže, da se tudi povprečna plača v javnem sektorju letos glede na lansko povišuje za več kot šest odstotkov.