Andrej Grah Whatmough je doslej vodil nadzorni svet RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Andrej Grah Whatmough je doslej vodil nadzorni svet RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Novi generalni direktor RTV SLO Andrej Grah Whatmough se zavzema za finančno stabilizacijo zavoda, saj bo do sredine prihodnjega leta zmanjkalo finančnih rezerv in sredstev za ohranitev zavoda v zdajšnji obliki.

Po finančnem načrtu zavoda za letos, ki ga je nadzorni svet javnega zavoda potrdil konec marca, bodo skupni prihodki znašali 131,21 milijona evrov, skupni odhodki pa 136,08 milijona evrov. Razliko med prihodki in odhodki v višini 4,77 milijona evrov naj bi pokrili iz presežkov preteklih let.

V lanskem letu, ko so poslovali brez potrjenega finančnega načrta in so se začasno financirali po dvanajstinah, pa so ustvarili nekaj več kot 1,8 milijona evrov primanjkljaja.

Novi generalni direktor je v svojem programu napovedal skrb za finančne in organizacijske pogoje za izvajanje zavodovega poslanstva. Predvidel je spodbujanje k upokojevanju delavcev, ki imajo izpolnjene upokojitvene pogoje. Z vsakim od njih bi se rad pogovoril in hkrati preveril, ali je že bil zagotovljen prenos znanja na mlajše.

Poleg tega načrtuje izvedbo sistematizacije delovnih mest in večjo skrb kariernemu razvoju zaposlenih. Posebna delovna skupina pa bo pripravila predlog zakona o Radioteleviziji Slovenija, je napovedal.

Sorodna novica Kadunc: Postopek imenovanja Graha Whatmougha je bil oporečen

Imenovanje na sodišču

Programski svet RTV Slovenija je Graha Whatmougha imenoval v drugem krogu 25. januarja. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak je prejela devet glasov. Že v prvem krogu pa je izpadel tretji kandidat, dozdajšnji generalni direktor Igor Kadunc.

Kadunc sicer izpodbija izvolitev Graha Whatmougha na sodišču. Med drugim mu očita, da ne izpolnjuje formalnih pogojev za prevzem položaja. Razpisni pogoji so po njegovih pojasnilih namreč zahtevali najmanj deset let delovnih izkušenj ter usposobljenost za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov. Kaj to pomeni, je po Kadunčevih besedah natančno določeno v 55. členu zakona o gospodarskih družbah.

Kdo je Grah Whatmough

Grah Whatmough se je rodil leta 1985 v Veliki Britaniji, kjer je tudi obiskoval prva štiri leta osnovne šole, so sporočili s službe za odnose z javnostjo RTV SLO. Družina se je leta 1994 vrnila v Slovenijo, kjer je nadaljeval osnovno in srednjo šolo, leta 2007 pa diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani. Dozdajšnje delovne izkušnje je pridobival predvsem na področju prava in financ. Za člana nadzornega sveta RTV Slovenija je bil izvoljen leta 2015, dobri dve leti pozneje pa je postal predsednik omenjenega organa nadzora.