Predlog za razrešitev je dal Danilo Tomšič, ki je iz kvote SD-ja. Glasovanja ni bilo, saj so nadzorniki pred tem sejo prekinili.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nadzorni svet sestavlja 11 članov: Andrej Grah Whatmough, Stanka Premuš, Janez Čadež, Danilo Tomšič, Borut Žagar, ki jih je imenoval državni zbor, Matjaž Medved, Irena Ostrouška, Petra Majer in Marko Kerin, ki jih je imenovala vlada, kot predstavnici zaposlenih pa sta članici nadzornega sveta še Lucija Valenčak in Vesna Zadravec.

UNI Global Union: Zaskrbljenost zaradi pobude za Kadunčevo razrešitev

Medtem je odsek za umetnost in razvedrilne dejavnosti (MEI) pri svetovni sindikalni zvezi UNI Global Union v dopisu, ki so ga naslovili na urad predsednika republike Boruta Pahorja, oblasti pozval k vnovičnemu premisleku glede razreševanja generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Po njihovem mnenju je to nov poskus pritiska na nevtralen in neodvisen program. Po predlogu sprememb nove medijske zakonodaje gre zdaj tudi za nov poskus, da bi utišali kritiko vladne politike, so zapisali v UNI MEI Global Union, ki zastopa več kot 140 sindikatov z omenjenih področij po vsem svetu.

RTV Slovenija mora biti po njihovih besedah ustrezno in stabilno financirana, da bo lahko kot javni zavod izvajala svoje poslanstvo z visoko stopnjo profesionalnosti in neodvisnosti. Zdaj ni ustrezno financirana in napadi na njene finančne rezultate ne pomenijo prave poti do rešitve, menijo. Podpirajo kolege na RTV in vse druge v slovenskih medijih, ki protestirajo in se javno zavzemajo za ohranitev medijskega pluralizma.

Kadunc je ponovil, da gre pri pobudi le za to, kdo in kdaj bo postavil nove vodilne na Radiu Slovenija, Televiziji Slovenija in MMC-ju ter ključne urednike. "Vse preostalo, navedeno v osmih točkah, je le nujen dodatek, ki je pač potreben, da bi se vsaj v delu javnosti ustvaril vtis, da ne gre za izpolnjevanje nekega ukaza," je zapisal v svojem odzivu na pobudo, ki jo je podalo 13 članov programskega sveta Radiotelevizije (RTV) Slovenija in o kateri naj bi programski svet razpravljal 2. novembra.