"Izkrivljeno prikazovanje dejstev v peticiji škodi vsem, tako javnemu medijskemu servisu, našim zaposlenim kot tudi vsem našim uporabnikom," opozarjajo v vodstvu RTV Slovenija. Foto: BoBo
Radiotelevizija Slovenija, RTVS, Kolodvorska
Poleg verodostojnega in nepristranskega informiranja RTV Slovenija razširja kulturne, izobraževalne, športne, otroške in druge vsebine, skrbi za jezik in krepitev nacionalne zavesti vseh prebivalcev Slovenije, širi pozitivne družbene vrednote ter spodbuja k družbeni odgovornosti do invalidov, manjšin, nemočnih in drugače mislečih. Foto: BoBo
Ljerka Bizilj, Marko Filli, Jadranka Rebernik
Nasprotovanje RTV-prispevku pomeni nasprotovanje kulturnim in izobraževalnim vsebinam, vsebinam za otroke, za manjšine in druge ciljne skupine, prilagojenim vsebinam za senzorne invalide, opozarja vodstvo javne radiotelevizije. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjem času po spletu kroži dopis za podporo peticiji "Zahtevamo ukinitev 152,40 evra letne prisilne RTV-članarine - RTV-programe naj si kodirajo".

Razlogi, navedeni v peticiji, izhajajo iz zelo ozkega pojmovanja, če ne celo nepoznavanja vloge in pomena delovanja javnih medijskih servisov, so v izjavi za javnosti opozorili v vodstvu Radiotelevizije Slovenija. Obenem so v peticiji uporabljeni nekateri podatki in mnenja, ki jih lahko razumemo le kot namerno manipuliranje in zavajanje, so dodali.

Poudarjajo, da je obseg dejavnosti RTV Slovenija, ki jih skladno z zakonom opravlja javni medijski servis, mnogo širši, kot predstavljajo tisti, ki pozivajo k podpisu peticije.

Več kot 52.000 ur programa letno
RTV Slovenija predvsem ni samo televizija - v okviru RTV Slovenija deluje poleg pet televizijskih in tudi osem radijskih programov ter multimedijski portal; kakor tudi sistem oddajnikov in zvez, ki prek 216 oddajnih objektov zagotavljajo, da pride televizijski ali radijski signal prav v vsako gospodinjstvo; oddelek mediateke s svojim neprecenljivim digitaliziranim radijskim in televizijskim arhivom ter orkestra in zbori, ki skrbijo za ustvarjanje in poustvarjanje številnih glasbenih zvrsti predvsem slovenskih skladateljev, naštevajo.

Vsako leto javni medijski servis na svojih televizijskih in radijskih programih predvaja več kot 52.000 ur dnevnoinformativnega, informativnega, igranega, razvedrilnega, glasbenega, športnega, izobraževalnega, umetniškega in kulturnega, verskega, znanstvenega programa in programa za italijansko in madžarsko narodno skupnost ter oddaje za Slovence zunaj meja Slovenije, pojasnjujejo.

"Poleg verodostojnega in nepristranskega informiranja RTV Slovenija razširja kulturne, izobraževalne, športne, otroške in druge vsebine, skrbi za jezik in krepitev nacionalne zavesti vseh prebivalcev Slovenije, širi pozitivne družbene vrednote ter spodbuja k družbeni odgovornosti do invalidov, manjšin, nemočnih in drugače mislečih," so zapisali.

Visoke gledanost, poslušanost in klikanost
Kljub raznolikosti programa, ki ga narekuje zakon, pa je ta tudi zanimiv, o čemer pričajo podatki o gledanosti in poslušanosti ter klikanosti, so navedli.

Tako je v preteklem tednu televizijo gledalo vsaj 64 odstotkov prebivalcev Slovenije, vsaj 43 odstotkov vseh prebivalcev pa je gledalo tudi programe Televizije Slovenija. Med radijskimi programi ima RTV Slovenija v skupini dvajsetih najbolj poslušanih radijskih programov kar pet programov. Najbolj poslušan program RTV Slovenija in hkrati drugi najbolj poslušan program v Sloveniji je Val 202, kmalu za njim pa je Prvi program Radia Slovenija. Po številu ogledov spletnih strani je spletno mesto rtvslo.si utrjeno na visokem drugem mestu med novičarskimi portali.

Racionaliziranje poslovanja zavoda, ukrepi za nižanje stroškov, večanje produktivnosti in hkratno ohranjanje obsega in kakovosti programskih vsebin je prednostna naloga RTV Slovenija in njenega vodstva, ki je poslovno leto 2015 zaključilo pozitivno že šesto leto zapored, so spomnili.

"Izkrivljeno prikazovanje dejstev v peticiji škodi vsem"
"Nasprotujemo posploševanju poslanstva RTV Slovenija zgolj na ustvarjanje televizijskih informativnih vsebin in na podlagi te posplošitve k pozivanju posameznikov in posameznic, da prenehajo s plačevanjem RTV-prispevka. Izkrivljeno prikazovanje dejstev v peticiji škodi vsem, tako javnemu medijskemu servisu, našim zaposlenim kot tudi vsem našim uporabnikom,
" so zapisali.

"Predvsem pa pomeni nasprotovanje RTV-prispevku nasprotovanje kulturnim in izobraževalnim vsebinam, vsebinam za otroke, za manjšine in druge ciljne skupine, prilagojenim vsebinam za senzorne invalide ter vsem drugim programskim vsebinam in storitvam, navsezadnje tudi velikim športnim dogodkom, kot so Planica ali olimpijske igre, ki jih na medijskem trgu ponuja izključno RTV Slovenija," so dodali.

Zato gledalce, poslušalce in spletne uporabnike pozivajo, da zaradi vseh navedenih dejstev tovrstnim peticijam ne sledijo, so sklenili.