Lista Virant tega ne bo nadzirala in nikomur prepovedovala srečanj, saj so
Lista Virant tega ne bo nadzirala in nikomur prepovedovala srečanj, saj so "vsi toliko korektni, da vemo, zakaj se sestajamo in gremo s kom na pijačo", pravi vodja poslancev Braniselj. Foto: BoBo
Karl Erjavec in Zoran Janković
V stranki DeSUS poudarjajo, da bodo Jankovića v drugem krogu podprli le, če bo ta javno izkazal, da ima glasove 46 poslancev. Foto: BoBo
Mišič vztraja: Zagotovljenih smo imeli 46 glasov
Obe strani pritiskata na Viranta

Tako koalicija Pozitivne Slovenije, SD-ja in DeSUS-a kot koalicija SDS-a, SLS-a, NSi-ja in Liste Virant imata 44 glasov, zato se pogovori, pogajanja, pa tudi lobiranja stopnjujejo. O novem kandidatu za mandatarja naj bi državni zbor odločal 28. januarja. Medtem ko ostaja neznanka, ali bo predsednik republike Danilo Türk za mandatarja vnovič predlagal Zorana Jankovića, se nadaljujejo ugibanja o mogočih "prestopnikih" v Pozitivno Slovenijo. Najbolj so izpostavljeni nekateri poslanci Liste Virant, ki pa zatrjujejo, da je poslanska skupina enotna in da prestopov ne bo.

Kaj o trenutnem političnem stanju menijo ljudje?
Anketa: Volivci bi podprli Jankovića, razočarani so nad Virantom

Vogrin: Lobirata obe stranki
Poslanec Ivan Vogrin, ki so ga mediji v ponedeljek znova opazili s poslancem Pozitivne Slovenije Gašparjem Gašparjem Mišičem, zatrjuje, da je bilo zadnje srečanje naključno. Priznava, da obe stranki, ki želita sestaviti vlado, lobirata. Če bo kakor koli spremenil svojo odločitev, pa zatrjuje, da bo to najprej povedal poslanskim kolegom, zatem svetu stranke in nato javnosti. Toda tega za zdaj ne namerava. Tudi vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj trenutno ne vidi sile, ki bi poslansko skupino lahko razklala. Vogrinu poslanska skupina zaupa, zatrjuje.

Janša: Takojšnji prestop je politična korupcija
Da neki poslanec, ki je izvoljen na listi neke stranke, po določenem času, recimo nekaj letih, spozna, da ne sodi v to stranko, po mnenju Janeza Janše ni nenavadno. Sporno pa se mu zdi, da poslansko skupino zamenja takoj po volitvah. "V tem primeru ne more iti za njegovo prepričanje, ampak gre lahko izključno za politično korupcijo. Če ne bomo sposobni tega preprečiti, se je treba vprašati, zakaj sploh imamo volitve," je dejal.

Desnosredinske stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi so medtem že uskladile osnutek koalicijske pogodbe, vendar vlade ne bodo sestavljale, če v koalicijo ne pridobijo vsaj še DeSUS-a. V Listi Virant so sicer v ponedeljek k pogodbi dodali še nekaj pripomb, ki jih bodo posredovali morebitnim koalicijskim partnerjem.

SD še vedno stavi na Jankovića
V SD-ju, ki so ga desnosredinske stranke prav tako povabile k pogovorom, pa pričakujejo, da bo tudi v drugem krogu dobil priložnost za kandidaturo za mandatarja Janković. To stališče so danes na seji poslanske skupine utrdili tudi glede na "druge informacije, ki so bile posredovane po pogovorih pri predsedniku", je povedal vodja poslancev SD-ja Janko Veber. SD se tako ne bo udeležil koalicijskih pogajanj z desnosredinskimi strankami, dokler se ne "zaključi postopek pri Jankoviću".

Mišič vztraja: Zagotovljenih smo imeli 46 glasov
Obe strani pritiskata na Viranta