In medtem ko slovenski politiki niso sposobni presekati patpozicije zaradi teh ali onih razlogov, so razmere v državi vse slabše. Foto: BoBo
In medtem ko slovenski politiki niso sposobni presekati patpozicije zaradi teh ali onih razlogov, so razmere v državi vse slabše. Foto: BoBo

Želimo si, da se tiste stranke, ki želijo sodelovati v naši koaliciji, za to suvereno odločijo, prevzamejo polno odgovornost o taki koaliciji in vladi ter se tako s tem postavi trden temelj, ki bo zdržal štiri leta.

Predsednik SDS-a Janez Janša
Danilo Türk
Nič, kar se je zgodilo na glasovanju v DZ-ju, ni spremenilo predsednikovega mnenja, da je Janković dober in resen kandidat za mandatarja. Foto: BoBo
Radovan Žerjav in Gregor Virant
"Ta odločitev je objektivno težka. Dokler je ne bo, pa ni nič," pravi predsednik SLS-a o tem, da čakajo na odločitev DeSUS-a. Šele potem bi se nadaljevali pogovori o desnosredinski vladi. Foto: BoBo

Danes ni bilo govora o tem, katerega kandidata za mandatarja bi predsednik predlagal, niti ni bilo namigovanj. Zadeve so popolnoma odprte in tako je tudi prav.

Radovan Žerjav, SLS
Janko Veber
O pobudi desnosredinskih strank za koalicijsko sodelovanje je Veber povedal, da se ne želijo pogajati na dveh straneh. Foto: BoBo

Alternativ ni veliko. Na eni strani koalicija štirih strank, ki ima največje število glasov, na drugi strani pa dve stranki, ki imata skupaj 38 glasov, pa še to je vprašanje, ker je to bolj ad hoc koalicija iz ideološke prisile med Jankovićevo stranko in SD-jem.

Predsednik SDS-a Janez Janša
Karl Erjavec
DeSUS-ovih šest poslanskih sedežev bo po vsej verjetnosti odločilnih za morebitno desnosredinsko koalicijo. Foto: BoBo

Res je, da imajo nekateri v stranki DeSUS težave z Janšo, vendar tu gre za odločitev, ali si želimo desnosredinsko vlado ali predčasne volitve ali pa bo Jankoviću uspelo pridobiti še dva poslanca, ki ga bosta podprla. To potem pomeni ves čas zelo nestabilno vlado, s podporo le 46 poslancev.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec
Borut Pahor
Še aktualni premier Borut Pahor je izrazil podporo morebitnemu nasledniku Jankoviću. Foto: MMC RTV SLO
Podpora DeSUS-a bo ključna
Še en krog predsednika Türka s prvaki strank

Po neizvolitvi Zorana Jankovića za mandatarja za sestavo vlade je predsednik republike Danilo Türk sklical drugi krog posvetovanj s predstavniki parlamentarnih strank. Srečal se je s predsednikom PS-ja Jankovićem, s predsednikom SDS-a Janezom Janšo, predsednikom SD-ja Borutom Pahorjem, predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem, predsednikom DLGV-ja Gregorjem Virantom, predsednikom SLS-a Radovanom Žerjavom, predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak ter predstavnikoma manjšin Robertom Battellijem in Laszlom Gönczem.

Virant nadaljuje pogajanja z desnimi strankami
Lista Virant bo nadaljevala pogovore z desnosredinsko koalicijo, v kateri želijo imeti močno vlogo, je predsedniku dejal Virant. Ob novinarskem vprašanju, ali sploh imajo še kakšno drugo realno možnost, Virant ni želel špekulirati, saj so "sanje o tretjem, povezovalnem mandatarju splavale po vodi".

To, da je Janša v kazenskem postopku, bo po Virantovem mnenju sicer predstavljalo "določen deficit". Zato bi sicer lahko razpravljali tudi o tretjem mandatarju znotraj desnosredinske koalicije, težko bi pa "našli legitimnost, kako predsedniku druge najmočnejše stranke reči, naj se s pozicije kandidata za mandatarja umakne", meni Virant.
Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi Janković v primeru 46 glasov podpore javno predstavil podpornike in da se vlada ne bi oblikovala v netransparentnem ozračju. Ne predstavlja si, da bi mandatarja ustoličili z "nekimi skritimi glasovi". Opozoril je še, da sta tudi med poslanci PS-ja, SD-ja in DeSUS-a zmanjkala dva poslanca, zato je ozračje nezaupanja očitno tudi v krogu teh strank.

Žerjav čaka na odločitev DeSUS-a
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pričakuje, da se bodo v prihodnjih tednih še sestajali, stališče njihove stranke pa se ni spremenilo. Türku so tako pojasnili, da v vlado, ki bi jo oblikoval Janković, ne gredo, da so pa za druge možnosti odprti. Pojasnili pa so mu tudi odločitev, da ob glasovanju za mandatarja niso dvignili glasovnic. S tem so želeli zaščititi svojo politično osebnost, da ne bi bili označeni kot tisti, ki se ukvarjajo s korupcijo, je ponovil Žerjav.

Po njegovih besedah danes ni bilo govora o tem, katerega kandidata za mandatarja bi predsednik predlagal, niti ni bilo namigovanj. "Zadeve so popolnoma odprte in tako je tudi prav," pravi. Sestanki desnosredinskih strank za zdaj niso predvideni, saj je "stvar jasna, odločitev pa na strani DeSUS-a". Na vprašanje, koliko kandidatov za mandatarja pričakuje, pa Žerjav odgovarja, da je to vprašanje za kakšno vedeževalko.

Erjavec: Nihče si ne želi predčasnih volitev
DeSUS se bo o podpori odločal, ko bo znana predsednikova izbira kandidata za mandatarja, je po pogovoru dejal Erjavec. Zagotavlja, da so v poslanski skupini enotni in da bo isto tudi v organih stranke. Pogovor je označil za konstruktiven, saj sta s predsednikom analizirala politični položaj, s katerim sta oba nezadovoljna. Politični krizi namreč sledita gospodarska in finančna, nestabilnost pa to še poglablja, je ugotovil Erjavec.

Poudaril je, da v stranki še vedno čakajo na razkritje tistih dveh poslancev, ki naj bi omogočila Jankovićevo izvolitev. Čakali bodo do konca tedna, če pa ne bodo zvedeli, bo po Erjavčevih besedah treba opraviti še kakšen pogovor s predsednikom republike in tudi v DeSUS-u.
Dejal je, da osebno nima težav ne z Jankovićem ne z Janšo, res pa je, da imajo nekateri v stranki težave s prvakom SDS-a. Poudaril pa je, da gre tukaj za odločitev, "ali si želimo desnosredinsko vlado ali predčasne volitve" ali pa Jankovićevo "zelo nestabilno" koalicijo z morebitnimi 46 poslanci.

Novakova o Türkovih pomislekih
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je predsedniku povedala, da kot drugega kandidata za mandatarja podpirajo Janeza Janšo. Čeprav razume pomisleke, ki jih Türk ima do tega, v stranki menijo, da bi Janša lahko "dobro in učinkovito vodil vlado, ki pa je v tem trenutku Sloveniji zelo potrebna". Na vprašanje, ali je eden izmed predsednikovih pomislekov ta, da je Janša v kazenskem postopku, je Novakova odgovorila pritrdilno.

Glede pogajanj v okviru strank morebitne desnosredinske koalicije je tudi ona poudarila, da so nadaljnji koraki v veliki meri odvisni od odločitve DeSUS-a. Tudi v Listi Virant se o tem še odločajo, vendar pa večjih vsebinskih razlik med morebitnimi koalicijskimi partnericami, ki so osnutek pogodbe že parafirale, po njenem mnenju ni več.

SD vztraja pri Jankoviću
Tako Pahor kot vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber sta na pogovoru predsedniku sporočila, da stranka za mandatarja še vedno podpira Jankovića. Ta pa ima nalogo, da si zagotovi zadostno podporo. Na tajnem glasovanju ima Janković po Vebrovem mnenju "vendarle možnost", da to podporo tudi dobi. Poudaril je, da se najprej glasuje o predsednikovem predlogu za mandatarja, šele nato o preostalih.

S predsednikom so predstavniki SD-ja govorili le o Jankoviću, o možnosti, da bi to mesto dobil Janša, pa ne, je razkril Veber. Če bo kandidatov za mandatarja več, so bodo po Vebrovih besedah v SD-ju poskušali opredeliti tudi do drugih, vsekakor pa bodo počakali na 25. januar, ko se izteče rok za predloge kandidatur. O pobudi desnosredinskih strank je Veber dejal, da se v SD-ju ne želijo pogajati na dveh straneh.

O roku, do katerega naj bi Janković SD-ju in DeSUS-u razkril "dodatne" poslance, ki bi mu zagotovili podporo, je Veber povedal, da se je na sestanku predsednikov strank najbrž omenjal četrtek. Ker ga na sestanku ni bilo, tega ne more potrditi. Pahor ni dajal izjav.
Janša brez konkretnih dogovorov s Türkom
Janez Janša pa je po sestanku dejal, da s predsednikom ostajata brez konkretnih dogovorov o mandatarstvu. Türk je po Janševih besedah dejal le, da bo mogoče pripravil še dodaten krog pogovorov, če stvari ne bodo dovolj jasne, časa za to pa je do prihodnje srede.
Janša pravi, da je bilo težko dobiti kakršen koli občutek glede mandatarstva, saj je predsednik razlagal roke in datume ter tehnične pristojnosti, ki jih ima. Obsodil je tudi neglasovanje nekaterih strank ob prvem glasovanju za kandidata za mandatarja, "medtem ko se mu nabiranje glasov pri drugih strankah in politična korupcija ne zdita sporna". SDS je na pogovoru predstavil svoja stališča in parafirano koalicijsko pogodbo. Janšo, ki pravi, da se na sestanku ni predstavil kot kandidat za mandatarja, je spremljal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko.

Janša: Upam, da se bo SD odločil za sodelovanje
Od DeSUS-a in SD-ja Janša pričakuje racionalno odločitev: "Alternativ ni veliko. Na eni strani koalicija štirih strank, ki ima največje število glasov, na drugi strani pa dve stranki, ki imata skupaj 38 glasov, pa še to je vprašanje, ker je to bolj ad hoc koalicija iz ideološke prisile med Jankovićevo stranko in SD-jem." Upa, da bo SD morda prvič v slovenski zgodovini presegel ideološke delitve in predsodke ter se odločil za sodelovanje, ki bi bilo v korist države.

V 20 letih smo imeli po Janševih besedah veliko situacij, ko so posamične stranke pomladne opcije sodelovale v večinsko levi ali levosredinski koaliciji, za kar so bile "plačane manjše ali večje cene", nasprotnega primera pa doslej še ni bilo. Zato bi bil to po njegovem prepričanju zares zgodovinski korak.

PS v soboto na strankarski kongres
Zoran Janković pa je po posvetovanju dejal, da sta s predsednikom analizirala, kaj se je zgodilo prejšnjo sredo na glasovanju. Vnovič je izrazil nestrinjanje s poslanci, ki niso prevzeli glasovnic - sam od svojih poslancev tega nikoli ne bi zahteval, je zatrdil. Prav tako sporno se mu zdi kazanje izpolnjenih glasovnic med poslanci.

Njegova stranka bo svoje nadaljnje korake predstavila na sobotnem kongresu. Jankovič, ki je po padcu v parlamentu večkrat nakazal, da je ta trenutek zanj na prvem mestu stranka, je na posvet prišel z vodjo svoje poslanske skupine Janijem Möderndorferjem.

Manjšinca ne bosta odločila glasovanja
Da svojih stališč ne bosta spreminjala, sta po pogovoru s predsednikom zagotovila poslanca italijanske in madžarske narodne manjšine, Roberto Battelli in Laszlo Göncz. Tudi ob vnovičnem glasovanju za mandatarja ne bosta jeziček na tehtnici. Po Battellijevih besedah predsednik Türk sicer na današnjem pogovoru ni dejal, da bo Jankovića vnovič predlagal za mandatarja.

Je pa Türk že takoj po padcu Jankovića v DZ-ju jasno povedal, da Janković zanj ostaja dober in resen kandidat za sestavo vlade.

Brez trdne večine ne bo Janševe vlade
Stranke desne sredine, SDS, Lista Virant, SLS in Nova Slovenija, pa v mandatarski koži vidijo Janšo, ki pa je zatrdil, da kandidature za mandatarja ne bodo vložili, dokler koalicijske pogodbe ne bo podpisala trdna večina. A tudi pri tem predlogu ostajajo odprta vprašanja.

Najprej je pomembno, kako se bo odločila Lista Virant, ki je koalicijsko pogodbo morebitne desnosredinske koalicije parafirala in s tem privolila tudi v mandatarstvo Janeza Janše. In še eno veliko odprto vprašanje muči desnosredinsko koalicijo, ki kandidata za mandatarja, kot že rečeno, ima, nima pa v svojih vrstah še Karla Erjavca. Podporo DeSUS-a desnosredinska koalicija nujno potrebuje, saj ima četverček le 44 glasov podpore. Sicer pa ni malo tistih, ki namigujejo, da kandidat za mandatarja ne bo niti Jankovič niti Janša.

Razmere v državi vse slabše
In medtem ko slovenski politiki niso sposobni presekati patpoložaja zaradi teh ali onih razlogov, pa so razmere v državi vse slabše: 50 odstotkov podjetij je na robu preživetja, bonitetna ocena države se niža, sprejemati je treba pomembna odločitve, za katere odhajajoča vlada nima mandata. In predvsem ob vsem tem gre razumeti jutrišnji sestanek političnega vrha, ki ga je sklical premier Borut Pahor, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Želimo si, da se tiste stranke, ki želijo sodelovati v naši koaliciji, za to suvereno odločijo, prevzamejo polno odgovornost o taki koaliciji in vladi ter se tako s tem postavi trden temelj, ki bo zdržal štiri leta.

Predsednik SDS-a Janez Janša

Danes ni bilo govora o tem, katerega kandidata za mandatarja bi predsednik predlagal, niti ni bilo namigovanj. Zadeve so popolnoma odprte in tako je tudi prav.

Radovan Žerjav, SLS

Alternativ ni veliko. Na eni strani koalicija štirih strank, ki ima največje število glasov, na drugi strani pa dve stranki, ki imata skupaj 38 glasov, pa še to je vprašanje, ker je to bolj ad hoc koalicija iz ideološke prisile med Jankovićevo stranko in SD-jem.

Predsednik SDS-a Janez Janša

Res je, da imajo nekateri v stranki DeSUS težave z Janšo, vendar tu gre za odločitev, ali si želimo desnosredinsko vlado ali predčasne volitve ali pa bo Jankoviću uspelo pridobiti še dva poslanca, ki ga bosta podprla. To potem pomeni ves čas zelo nestabilno vlado, s podporo le 46 poslancev.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec
Podpora DeSUS-a bo ključna
Še en krog predsednika Türka s prvaki strank