SDS in SD bi pobrala največ glasov volivcev, če bi bile volitve danes. Foto: BoBo
SDS in SD bi pobrala največ glasov volivcev, če bi bile volitve danes. Foto: BoBo
SD na lestvici priljubljenosti poskočil na prvo mesto

Da vlada dela uspešno, meni 34,3 odstotka vprašanih, skoraj 61 odstotkov vprašanih pa delo vlade Mira Cerarja ocenjuje neuspešno, je poročala TV Slovenija. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je ocena dela vlade tako izboljšala za 7,1 odstotne točke.

Če bi bile volitve danes, bi se (ob upoštevanju tistih anketirancev, ki so se opredelili) na prvo mesto z 12,1 odstotka podpore zavihteli Socialni demokrati. Na drugem mestu je SDS z 11,3-odstotno podporo. SMC bi dobil 9,3 odstotka glasov, kar ga uvršča na tretje mesto. Sledi mu ZL s 6,9 odstotka glasov, le za las manj pa ima NSi, in sicer 6,8 odstotka. DeSUS-u je tokrat podpora močno padla, na šest odstotkov glasov, s štiriodstotno podporo pa bi se v DZ znova prebil SLS.

Velik del, 29,4 odstotka vprašanih, še vedno ne ve, koga bi volil, ta delež pa se je od prejšnjega meseca nekoliko povečal. Nekoliko pa je padel odstotek tistih, ki sploh ne bi odšli na volišča (16,6).

Izražena podpora strankam bi se v sedeže v DZ-ju preslikala po naslednjem ključu: SD 20 sedežev, SDS 19, SMC 16, ZL in NSi 12, DeSUS 5 in SLS 4 sedeži.

Koprivnikar in Gorenak izpadla z lestvice
Po lestvici priljubljenosti politikov je na prvem mestu še vedno Borut Pahor (ocena 3,59), sledijo mu Violeta Bulc (3,34), Tanja Fajon (3,23), Dejan Židan (3,12) in Milan Brglez (3). Največji padec priljubljenosti je ta mesec doletel Bojana Dobovška, ki je izgubil tri mesta. Slabše kot julija je ocenjen tudi Matjaž Han, ki je izgubil dve mesti, Alenki Bratušek pa se je po dolgem času uspelo obdržati na lestvici priljubljenosti.

Boris Koprivnikar in Vinko Gorenak se z lestvice priljubljenosti poslavljata.

Agencija je anketirala 700 ljudi med 16. in 18. avgustom.

SD na lestvici priljubljenosti poskočil na prvo mesto