Izidi raziskave Vox populi za september 2018. Foto: MMC RTV SLO
Izidi raziskave Vox populi za september 2018. Foto: MMC RTV SLO
Največ vprašanih se je izreklo za SDS


Tudi ta mesec je na vrhu Slovenska demokratska stranka (SDS), ki bi prejela 23,7 odstotka glasov. Drugi je LMŠ z 10,2 odstotka, ki mu tesno sledi SD (9,8 odstotka). SMC bi tokrat podprlo 7,1 odstotka volivcev, za Levico pa 6,2 odstotka vprašanih. Podobno število glasov bi dobil NSi (6,1 odstotka).
Sledijo SAB (3,7 odstotka), DeSUS (trije odstotki). 2,4 odstotka volivcev bi se odločilo za SNS.
Petina vprašanih ne ve, komu bi namenila svoj glas, kaže septembrska raziskava Vox populi, ki jo je na vzorcu 700 vprašanih opravila Ninamedia.
Če podatke primerjamo s podatki iz prejšnjega meseca, ugotovimo, da večjih odstopanj v vrhu lestvice ni. Podpora Levici sicer nekoliko upada, povečala pa se je podpora Stranki modernega centra. Več glasov bi prejeli tudi Nova Slovenija in Stranka Alenke Bratušek.
In kako bi se, sodeč po tokratni anketi, razdelili sedeži v parlamentu?
SDS 30
LMŠ 13
SD 11
SMC 9
Levica 8
NSi 8
SAB 5
DeSUS 4
SNS 0
Lestvica priljubljenosti politikov
Na prvih dveh mestih ni sprememb, zasedata ju Borut Pahor in Violeta Bulc. Milan Brglez je s tretjega mesta padel na peto, za Tanjo Fajon in Ljudmilo Novak. Marjan Šarec je šesti, Matej Tonin sedmi. Sledijo Dejan Židan, Lojze Peterle in Alenka Bratušek. Miro Cerar je enajsti. Za dve mesti se je povzpel Janez Janša, ki je ta mesec trinajsti. Na dnu lestvice pa sta tokrat Violeta Tomić in Karl Erjavec. Družbo najbolj priljubljenih zapuščata Zmago Jelinčič in Zdravko Počivalšek, prihodnji mesec ju bosta zamenjala Eva Irgl in Zvonko Černač.

Največ vprašanih se je izreklo za SDS