KPK je dobil bitko proti Zalarju na vrhovnem sodišču. Foto: BoBo
KPK je dobil bitko proti Zalarju na vrhovnem sodišču. Foto: BoBo
false
Zalar meni, da predstavlja razlaga vrhovnega sodišča grobo kršitev ustavne pravice do enakega varstva pravic v sodnih postopkih. Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela sklep vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi komisije in zavrnilo zahtevo za izdajo začasne odredbe nekdanjega pravosodnega ministra Zalarja, so sporočili s komisije.

Zalar je medtem že napovedal proučitev pravnih možnosti za razveljavitev odločitve vrhovnega sodišča. Zalar ugotavlja, da imajo različni senati vrhovnega sodišča "popolnoma različna in neenotna mnenja glede izkazanosti škode kot podlage za izdajo začasne odredbe".

"Pred dobrim letom je namreč vrhovno sodišče v isti zadevi na moj predlog izdalo začasno odredbo in odločilo, da težko popravljiva škoda nastane že s samo javno objavo ugotovitev KPK-ja. V tokratnem sklepu pa je isto vrhovno sodišče svoje stališče diametralno spremenilo in zavzelo stališče, da navedeni standard ne velja za nekdanje politike," pravi nekdanji minister. Tovrstna razlaga vrhovnega sodišča je zanj povsem nelogična, saj že tri leta in štiri mesece ni več javni funkcionar.

Hkrati po njegovem prepričanju tovrstna razlaga predstavlja grobo kršitev ustavne pravice do enakega varstva pravic v sodnih postopkih. "Sodišče namreč v ničemer ni pojasnilo, zakaj je svojo dosedanjo sodno prakso spremenilo," je v odzivu še zapisal Zalar.

Zalarja je komisija namreč obravnavala v postopku imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, kjer je ugotovila znake korupcije. Sum koruptivnega dejanja je pri tem padel tudi na prvega tožilca Zvonka Fišerja, ki je bil prav tako del postopka KPK-ja.

Fišer ostaja umaknjen
Zato so se takoj pojavili pozivi k Fišerjevemu odstopu, a je Državnotožilski svet, ki edini lahko odloča o njegovi odstavitvi, odločil, da lahko ostane na svojem položaju. To pa je vznejevoljilo tako pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča kot tudi premierja Mira Cerarja ter zlasti SDS.

Zaradi sklepa sodišča je komisija na svoji spletni strani zdaj ponovno objavila sklepne ugotovitve v omenjenem primeru in Zalarjevo izjavo. Po odločitvi upravnega sodišča so morali sklepno ugotovitev umakniti, ker pa vrhovno sodišče še ni odločilo v primeru Fišerja, ostaja njegova sklepna ugotovitev umaknjena.