Generalni tožilec Zvonko Fišer meni, da vsa Slovenija verjame, da je skorumpiran. Foto: BoBo
Generalni tožilec Zvonko Fišer meni, da vsa Slovenija verjame, da je skorumpiran. Foto: BoBo
Fišerjev odziv na ostre besede Klemenčiča

"Škoda je že nastala in se stopnjuje. Zdaj vsa Slovenija verjame, da je generalni državni tožilec ravnal koruptivno. Na to dejstvo se je opiral minister Klemenčič, ko je od Državnotožilskega sveta zahteval presojanje moje odgovornosti," je generalni državni tožilec Zvonko Fišer pojasnil odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo naložilo protikorupcijski komisiji (KPK), da do končne odločitve umakne ugotovitve o koruptivnem ravnanju Fišerja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

Kršitve pri imenovanju Škrleca so sicer ugotovili še nekateri drugi organi, med drugim državnotožilski svet, ki pa je konec preteklega tedna sklenil, da te niso take narave in teže, da bi predlagal razrešitev Fišerja. Pravosodni minister Klemenčič je po četrtkovi seji vlade obrazložitev sveta ocenil kot skopo ter pojasnil, da bi, če bi imel kot minister možnost Fišerja pozvati k odstopu, to storil.

Kritike ministra Klemenčiča
"Pritisk ministra za pravosodje je nedostojen, ker daje vedeti, da od tega organa ni pričakoval neodvisne odločitve, ampak njemu všečno odločitev," je poudaril Fišer, ki sicer ne vidi razlogov, da ne bi mogel še naprej sodelovati s pravosodnim ministrom. "Naloge ministra tožilstvu so jasne, z zakonom določene. Zagotavlja pogoje za delo tožilstva, nima pa nobenega vpliva na izvajanje kazenskega pregona," je dejal.

Fišer je spomnil, da so tudi vsi njegovi predhodniki "na neki točki mandata prišli v konflikt z ministrom za pravosodje", a so se vsi končali tako, da je generalni državni tožilec ostal na svojem položaju. Politiki, tako koaliciji kot opoziciji, ustreza etiketiranje in zdajšnje stanje.

Ministra Klemenčiča, ki je že pred časom napovedal strategijo razvoja slovenskega pravosodja, pa te še vedno ni, je kritiziral. "Očitno je pa precej razmišljanj, kako bi se uredilo zlasti kadrovanje v pravosodju."

Prepričan je tudi, da v tej zgodbi glede odločbe KPK-ja "nekdo želi ohraniti pri življenju" sedanji KPK, katerega naloge gredo po njegovem mnenju bolj v smeri preventivnega ukvarjanja in preprečevanja korupcije in manj v smeri policijskih pooblastil.

Fišerjev odziv na ostre besede Klemenčiča