Janković je v pismu, ki ga je poslal v ponedeljek, poudaril, da je treba v parlamentarni postopek znova vložiti interventni zakon, tako da bi ta lahko začel veljati z novim letom. Foto: BoBo
Janković je v pismu, ki ga je poslal v ponedeljek, poudaril, da je treba v parlamentarni postopek znova vložiti interventni zakon, tako da bi ta lahko začel veljati z novim letom. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj je poudaril, da se bo morala politika zavezati, da v prihodnjem letu ne bo enostransko posegala v plače javnih uslužbencev. Če bo do takega posega prišlo, to po Štrukljevih besedah pomeni neposreden poziv k splošni stavki javnega sektorja. Foto: BoBo
Gregor Virant je Jankoviću povedal, da bodo zakon podprli, če bo usklajen z obema skupinama sindikatov javnega sektorja. Če pa tega soglasja ne bo, so se kljub temu pripravljeni pogovarjati o posameznih rešitvah. Foto: MMC RTV SLO
Intervencijski zakon naj bi sprejeli čim prej


"Če bo DZ uspel to stvar ta teden sprejeti, je to prvi znak, da se Slovenija premika iz popolne otrplosti pri vodenju ekonomske politike v bolj aktivno pozicijo," je še dejal minister za evropske zadeve in razvoj, ki začasno opravlja tudi funkcijo gospodarskega ministra.
Zakon bo sicer v obravnavo prejel novi sklic DZ-ja takoj, ko bo konstituiran.

Vroči kostanj je pri Jankoviću

DZ pa ne bo prejel povsem enakega intervencijskega zakona, temveč je ta doživel manjše spremembe, je po seji vlade povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Te spremembe je predlagalo ministrstvo za delo Ivana Svetlika, Lukšič pa je zagotovil, da te spremembe ne bodo imele vidnejšega vpliva na sam finančni izplen zakona. "Le urejajo neke malenkosti," je izjavil.

Novi predlog zakona med drugim določa, da:
- se transferi posameznikom in gospodinjstvom v letu 2012 ne usklajujejo,
- se pokojnine in drugi prejemki v letu 2012 ne usklajujejo,
- se plače javnih uslužbencev in funkcionarjev v letu 2012 ne usklajujejo,
- višina regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2012 ostane pri 692 evrih,
- v veljavi ostanejo omejitve napredovanj javnih uslužbencev v letu 2012,
- se plače funkcionarjev znižajo za 4% osnovne plače.

Vlada je torej zakon sprejela in vložila v parlamentarno proceduro po nujnem postopku, na najverjetnejšem mandatarju Zoranu Jankoviću pa je, da doseže soglasje s socialnimi partnerji. "Da ne bo spet prišlo do kake vložitve referenduma," je sklenil Lukšič.

Kot je znano, je Janković v pismu, ki ga je v ponedeljek naslovil na predsednika vlade Boruta Pahorja, poudaril, da je treba v parlamentarni postopek znova vložiti intervencijski zakon, tako da bi ta lahko začel veljati z novim letom. Državni zbor bi ga moral obravnavati po nujnem postopku in ga potrditi najpozneje v petek.

Janković predlaga vmesno rešitev
Janković je pisal tudi Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj. V pismu se zavzema za takojšnje sprejetje intervencijskega zakona. Celotnega predloga zakona Janković ni poslal, le predloge, ki se nanašajo na javne uslužbence, je še pojasnil Štrukelj.

Sindikatom v sprejetje predlaga vmesno rešitev med zakonom, ki ga je pripravila dozdajšnja vlada, in zahtevami konfederacije, in sicer da bi odložili napredovanje javnih uslužbencev za pol leta. Napredovanja v višji naziv so zdaj sicer predvidena prvega januarja, v višji plačni razred pa prvega aprila.

Štrukelj: Mi verjamemo zadnjič
Štrukelj je novinarjem pojasnil, da Konfederacija sindikatov javnega sektorja sprejema predlog Pozitivne Slovenije, ki je po njihovem mnenju ustrezen kompromis med predlogom, ki ga je pripravila Pahorjeva vlada in tistim, ki ga je pripravil Pavel Gantar.

Dodal je, da je pogoj konfederacije pred sprejetjem predlaganega intervecijskega zakona pisna zaveza vseh poslanskih skupin novega parlamenta, ki nameravajo podpreti zakon, da se odrečejo enostranskemu poseganju v plače javnih uslužbencev v prihodnjem letu.

"Za nas je to tako trdna zaveza, da v primeru, če bi potem politika, poslanske skupine, vladna koalicija enostransko posegla v te plače bil to neposreden poziv za splošno stavko v javnem sektorju, ker bi šlo za direktno kršitev dogovora. Mi verjamemo zadnjič," je poudaril Štrukelj, ki meni, da bi bilo dobro, da se še pred sprejetjem zakona Janković, kot najvrjetnejši mandatar sestane s Konfederacijo sindikatov javnega sektorja.

Janković v obeh pismih omenja, da je zakon nujen za stabilizacijo javnih financ. Brez sprejetja intervencijskega zakona se namreč po novem letu napoveduje okoli 300 milijonov evrov več izdatkov, med drugim za plače javnih uslužbencev.

Poslanska temperatura
Začasni vodja poslanske skupine SD-ja Samo Bevk pojasnjuje, da ima intervencijski zakon njihovo podporo, vendar bodo o tem v SD-ju še razpravljali na seji poslanske skupine, ki bo v sredo pred ustanovno sejo DZ-ja. SD po besedah Bevka še pričakuje, da bo izredna seja glede tega sklicana v četrtek ali petek, torej po konstituiranju DZ-ja. Predsednik Liste Virant Gregor Virant je po današnjih pogajanjih z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem glede intervencijskega zakona dejal, da je Jankoviću povedal, da bodo zakon podprli, če bo usklajen z obema skupinama sindikatov javnega sektorja. Če pa tega soglasja ne bo, so se kljub temu pripravljeni pogovarjati o posameznih rešitvah.

V SDS-u so pojasnili, da bodo predlog še preučili, prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa je vnovič pojasnil, da DeSUS intervencijskega zakona ne bo podprl, če bo posegal v pokojnine. Bodo pa zakon podprli v SLS-u. Kot so navedli, je tak zakon nujen in neizogiben za javne finance, pričakujejo pa, da bo dosledno in v celoti varčevalno naravnan. V NSi-ju so navedli, da intervencijskega zakona še nimajo na mizi, zavedajo pa se, da je nujen. Kljub temu poudarjajo, da bodo zakon podprli le, če bo usklajen s socialnimi partnerji in bo užival njihovo soglasje, prav tako mora prispevati k uravnoteženju proračuna.

Intervencijski zakon naj bi sprejeli čim prej