Vlada prepušča intervencijski zakon v roke svojih naslednikov. Foto: BoBo
Vlada prepušča intervencijski zakon v roke svojih naslednikov. Foto: BoBo

Vlada Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, je pripravljena intervencijski zakon po nujnem postopku vložiti v parlamentarni postopek le, če bo ta usklajen. Tako so odgovorili z vlade na poziv k nujnemu sestanku, ki ga je na kabinet predsednika vlade v petek naslovila pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič.

Če bi zakon želeli sprejeti še letos, ga je namreč treba vložiti po nujnem postopku, kar pa lahko stori le vlada. Ta omenjeni pogajalski skupini še svetuje, naj sindikati ocenijo možnost pogajanj z Zoranom Jankovićem. Njemu in novoizvoljenemu DZ-ju bodo namreč prepustili vse dejavnosti, povezane s pripravo intervencijskega zakona. Pogajalska skupina naj bi se po besedah Ščernjaviča danes sešla z Mitjo Gasparijem, ki med bolniško odsotnostjo nadomešča Pahorja.
Janković pisal Pahorju
Najverjetnejši novi mandatar je naslovil pismo na Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj, in premierja. V njem poudarja nujnost čimprejšnjega sprejema intervencijskega zakona, da bi ta začel veljati že s 1. januarjem 2012. Med drugim predlaga, da bi odložili napredovanja javnih uslužbencev za pol leta, kar je vmesni predlog med intervencijskim zakonom Pahorjeve vlade in zahtevami konfederacije.

Vlada bo Jankovićeve predloge obravnavala predvidoma v torek popoldne.

Upokojenci za intervencijski zakon za zdravstvo
Medtem so v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) na čelu z Matejo Kožuh Novak pred sredino skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predlagali intervencijski zakon za področje zdravstvenega zavarovanja. Zaskrbljeni so zaradi izjemno slabega finančnega stanja zavoda, ki da ogroža njegovo stabilnost. Kot smo poročali, je zavod zaradi hude izgube na januar prestavil izplačilo 55 milijonov evrov že zapadlih obveznosti.

Razširitev prispevnih osnov na vse vrste dohodkov
Zveza društev tako predlaga intervencijski zakon, ki bi po njihovi oceni zagotovil vzdržnost sistema za vsaj eno leto. Predlagane rešitve vključujejo razširitev prispevnih osnov na vse pogodbe, tako npr. tudi na nadurno delo, pogodbeno delo in avtorske pogodbe. Po besedah člana komisije za zdravstveno varstvo starejših pri ZDUS-u Martina Totha bi lahko tako na letni ravni zbrali približno 54 milijonov evrov.

Prihodnjo vlado pozivajo, naj se čim prej po prevzemu oblasti loti celovite zdravstvene reforme.