Gostje so se strinjali, da so taki napadi nedopustni. Foto: MMC RTV SLO
Gostje so se strinjali, da so taki napadi nedopustni. Foto: MMC RTV SLO
Vito Rožej
Take akcije na ta dan so po mojem mnenju pljunek na slovensko ustavo in tistega, ki to počne, je lahko sram, da je državljan te države, ker si ne zasluži biti državljan Slovenije, je prepričan Rožej. Foto: MMC RTV SLO
Ljudmila Novak
"Prav s tem primerom se zelo zelo pretirava. Sama bi raje pokazala sočustvovanje tako, da bi homoseksualni aktivisti prišli v našo stranko, da bi se pogovarjali o njihovih problemih in jih poskušali rešiti," pravi Novakova. Foto: MMC RTV SLO
Pred Parado ponosa

Napad na lokal Cafe Open in hišo ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ki so jo neznanci popisali s homofobnimi grafiti, lokal pa napadli tudi z molotovkami, so obsodile mnoge politične stranke, tudi vsi gostje ponedeljkovih Odmevov - Ljudmila Novak, predsednica NSi-ja, Aleš Primc iz Civilne iniciative za družine in pravice otrok, Slavko Ziherl, podpredsednik ljubljanskega LDS-a, in Vito Rožej, poslanec stranke Zares.

Strinjali so se, da je vsako nasilje vredno obsodbe in da je izražanje lastnih mnenj na ta način nedopustno. Vendar pa je Novakova izpostavila, da obstajajo tudi drugi primeri, kjer pa se politika ne zavzame tako odločno, zato gre za občutno neenakost. "Slovenska družba je postala tudi kristjanofobična, večkrat gre za verbalno nasilje nad duhovniki, ki jih zmerjajo s pedofili," je dodala.

"Cerkev je institucija in se lahko brani"
Rožej in Ziherl sta se strinjala, da so tudi ti napadi vredni obsodbe, vendar po besedah Ziherla pisanja grafitov po cerkvah ni mogoče primerjati s tem primerom, saj gre tukaj za akcije proti manjšini, "Cerkev pa v Sloveniji ni manjšina, ampak je močna institucija, ki se lahko tudi sama brani." "14. člen ustave nam zagotavlja enakost, ne glede na osebne okoliščine, zato je nasilje, ki je storjeno na podlagi teh osebnih okoliščin, še posebej obsojanja vredno. Posebej hudo pa je, da gre za napade, ki se ponavljajo na poseben dan – dan slovenske državnosti," je poudaril poslanec Rožej.

Napad na Cafe Open je obsodil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je sam tudi pokrovitelj Parade ponosa. Tisti, ki delijo ljudi po njihovem prepričanju, po njegovih besedah ne vedo, kaj je strpnost. Žal pa mu je, da imamo tudi politike, ki nestrpnost spodbujajo.

"Proti nasilju psov se LDS ni zavzel"
Tudi predstavnik Civilne iniciative za družine in pravice otrok se strinja, da to ni način za reševanje težav, "a ko se je zgodilo nasilje nad Stanislavom Megličem, ki so ga popadli psi, se LDS ni zavzel proti nasilju psov in njihovih lastnikov". "Nasprotno, sorodniki vodstva LDS-a so pomagali, da je slovenska družba še dolgo let po tem nasilju bila ustrahovana od teh psov, psi pa so bili celo vrnjeni lastniku," je dodal.

"Če psi ogrizejo človeka, je to obžalovanja vredno, a s 14. členom ustave nima kaj dosti opravka," je odgovoril Rožej. Kljub temu Novakova meni, da se z govorjenjem o napadih na istospolne pretirava. "Mislim, da so ti določeni napadi tudi sprovocirani, saj se je zdaj zgodil pred obravnavo družinskega zakonika, da bi mi kazali sočustvovanje," je še povedala. Ziherl pa je spomnil, da je spolna usmerjenost ena najintimnejših človekovih pravic in svoboščin in "ta je bila kršena zaradi nestrpnih ljudi, ki ne prenesejo drugačnih".

Celoten pogovor in prispevek v Odmevih lahko pogledate v pripeti videonovici.

V soboto bo shod v Ljubljani
Trenutno potekajo dejavnosti ob tednu Parade ponosa, v soboto pa bodo istospolno usmerjeni in podporniki pripravili tudi parado po mestu. Ziherl pravi, da se je bo udeležil, da podpre pravico istospolnih do svobodnega življenja in svobodnega odločanja o tem, kako in s kom bodo živeli. Tudi Rožej upa, da mu bo uspelo priti, medtem ko je Novakova dejala, da se parade nikakor ne bo udeležila, se pa, kot pravi, strinja "da imajo pravico, da jo opravijo".

"Verjetno se bo tej paradi spet posvečala velika pozornost, a sama bi raje videla, da bi posneli, kako kakšno gasilsko društvo praznuje 100. obletnico svojega delovanja, saj je naredilo veliko humanitarnih dejanj, ne pa da spet napihujemo in se vse vrti okoli neke manjšine," je dodala predsednica NSi-ja. Poslanec Zaresa je odvrnil, da ne gre za številčnost določenih skupin ljudi, "saj če je enemu od nas kršena pravica, je to preveč".

Pred Parado ponosa