"Stavkovni sporazum, ki ga je vlada sklenila s sindikatom Sviz, je morda formalno veljaven, vendar vsebine, ki zadeva visoko šolstvo, ne sprejemamo," pravijo v VSS-ju. Kot opozarjajo, so edini preverljivo reprezentativni sindikat v visokem šolstvu, saj Sviz "reprezentativnost formalno črpa iz vzgoje in iz douniverzitetnega izobraževanja". Foto: BoBo

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) je s samostojno stavko 9. marca lani za vse zaposlene v visokem šolstvu zahteval odpravo plačnih nesorazmerij glede na plače zdravnikov, popravo nekaterih plačnih krivic iz preteklosti, zagotovitev normalnih razmer za delo pedagoških delavcev in tudi ureditev nekaterih posebnosti dela v visokem šolstvu v kolektivni pogodbi.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik VSS-ja Gorazd Kovačič, se je sindikat pol leta pogajal o stavkovnih zahtevah. Kazalo je dobro, dogovorili so se o marsičem, in to zapisali v zapisnike, v zadnjem času pa je vlada "kar naprej požirala dano besedo". "Na pogajanjih smo se določene stvari dogovorili, pa jih v predlogih celovitega stavkovnega sporazuma ni bilo več," je dejal. Vrhunec pa je bil, ko so izvedeli, da minister za visoko šolstvo Igor Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah pravzaprav sploh nima. "K besedilu, ki je bilo sicer precej okleščeno, vlada ni dala soglasja, ker se je vmešalo neko drugo ministrstvo," je povedal.

Igor Papič je med letoma 2017 in 2021 opravljal funkcijo rektorja ljubljanske univerze. V aktualni vladi je postal minister za izobraževanje, znanost in šport, po prestrukturiranju ministrstev pa prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Foto: BoBo
Igor Papič je med letoma 2017 in 2021 opravljal funkcijo rektorja ljubljanske univerze. V aktualni vladi je postal minister za izobraževanje, znanost in šport, po prestrukturiranju ministrstev pa prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Foto: BoBo

To je za sindikat dokončna potrditev, da vlada nima kredibilnosti in da ji ne morejo zaupati. Zato po besedah Kovačiča ne morejo sprejemati nikakršnih kompromisov, s katerimi bi katero od njihovih stavkovnih zahtev preložili v prihodnost. Zahtevajo, da v kratkem času pride do stavkovnega sporazuma, ki bo konkretno reševal vse njihove zahteve v kolektivni pogodbi in s konkretnim datumom, je dejal. Kovačič je dejal, da bi morala vlada že v tem tednu poslati VSS-ju resno ponudbo in se najpozneje v prihodnjem tednu dogovoriti za naslednji krog pogajanj. Če ne bo jasnih premikov in resnosti, potem ni druge možnosti, kot da se odločijo za stavko, je dodal Kovačič.

Kot so v VSS-ji opozorili v sporočilu za javnost, se je minister Papič kmalu po lanskem referendumu, ki je vladi omogočil prestrukturiranje in tudi delitev ministrstva za šolstvo, sicer umaknil iz pogajanj in tudi visokošolske vsebine prepustil ministru za vzgojo in izobraževanje Darju Feldi. Potezo Papiča v VSS-ju označujejo za "oportunistično" in se ob tem sprašujejo, ali smo novo ministrstvo res potrebovali.

Zaradi vsega naštetega od ministra Papiča sindikat zahteva odstop. "Ne zato, ker je povzročil kakšno usodno škodo. Doslej ni storil niti tega. Odstop tega ministra zahtevamo zato, ker je nesposoben in ker mu za univerze ni mar," so zapisali in sporočili, da bo, ker stavkovnega sporazuma ni bilo, VSS nadaljeval stavkovne dejavnosti, svoje zahteve pa bodo aktualizirali. Kot napovedujejo, bodo med drugim odločno vztrajali pri tem, da morata v morebitnem novem plačnem sistemu visoko šolstvo in raziskovalna dejavnost obvezno dobiti samostojen steber.

Ministra Papiča navedbe sindikata čudijo

Minister Igor Papič v odzivu poudarja, da ne beži pred odgovornostjo in da bo v pogajanjih še naprej dejavno udeležen, je poročal Radio Slovenija. Pozivu k odstopu se čudi, saj so bili še prejšnji teden odzivi sindikatov zelo pozitivni.

"Uskladili smo se praktično v vsem, zato seveda zelo težko sprejemam to odločitev. Najbrž sindikat pričakuje odločitev vlade glede nadaljevanja, kar nismo še obravnavali. Bili so določeni zadržki nekaterih ministrstev, ampak daleč od tega, da bi ta sporazum zavrnili," je povedal za Radio Slovenija.

Minister Papič zato poziva sindikat, naj počaka na odziv vlade, ki bi po njegovih napovedih lahko nova pogajalska izhodišča potrdila še v tem tednu.

Na enega od očitkov sindikata, da je pobegnil in se skril, je po poročanju STA-ja Papič odgovoril, da je "tukaj, da je prišel na plano in da se ne skriva". Poudaril je, da je načeloma popolnoma irelevantno, kdo se pogaja. "Mi imamo svojo pogajalsko skupino na strokovni ravni na ministrstvu in pa krovno pogajalsko skupino," je dejal. Hkrati se sprašuje, zakaj je pomembno, kdo sedi na vladni pogajalski strani.

Poudaril je, da pogajalska skupina ne sme igrati nobene posebne vloge, v končni fazi je minister še vedno odgovoren za vse, kar se dogovorijo. "Sam sem aktiven in bom aktiven še naprej, ne gre za nikakršno izmikanje ali bežanje pred odgovornostjo," je bil odločen Papič. Sindikat poziva, naj počaka na odziv vlade glede stavkovnega sporazuma in da čim prej končajo tisto, kar je bilo že dogovorjeno.

Sporazum je po Papičevih navedbah sicer dogovorjen v več kot v 90 odstotkih. "Ena točka pa je vprašanje, gre za odpravo nesorazmerij za lektorje, ali bomo to zdaj urejali. Želja vladne krovne pogajalske skupine je, da se to prenese na skupna pogajanja in uredi pozneje," je dejal.

Glede zahteve VSS-ja, da bo vztrajal pri samostojnem stebru za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost v morebitnem novem plačnem sistemu, pa je Papič povedal, da je VSS reprezentativen na področju visokega šolstva, ne pa za znanost. Delovno skupino za sklenitev kolektivne pogodbe za znanstvenoraziskovalno delo s šolskim sindikatom Sviz vodi Papič, državni sekretar ministrstva za visoko šolstvo Matjaž Krajnc pa uradno vodi pogajanja med VSS-jem in vlado, je še pojasnil Papič.

Visokošolski sindikat zahteva odstop ministra Papiča

VSS: Ne moremo več verjeti obljubam

Visokošolski sindikat se je popoldne odzval na ministrova pojasnila. "Minister se je na poziv VSS-ja k odstopu odzval po načelih 'napad je najboljša obramba' in 'deli in vladaj'. Sporočamo mu, da ti obrabljeni strategiji ne bosta dali rezultatov," so zapisali in dodali, da je utemeljitev, zakaj so ga ocenili kot nesposobnega, kratka in preprosta.

"Mesece je obljubljal stvari, za katere se je na koncu izkazalo, da ni na nobeni točki preveril svojega mandata. Poleg tega se je s pogajanj tik pred koncem brez pojasnila umaknil, in to vlogo prepustil šolskemu ministru. Ker vlade s svojimi ponudbami očitno ni na nobeni točki in v nobeni obliki seznanil, je nazadnje na vladi dobil zavrnitev. Ker se je s tem zaupanje dokončno skrhalo, ne moremo več verjeti obljubam, da bo do ustreznih plačnih rešitev prišlo v naslednji fazi," so navedli v sindikatu.

Sporazum je bil dosežen 15. marca, a ni bil parafiran

Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije so po več tednih pogajanj 15. marca uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Kovačič je takrat dejal, da bo vladna pogajalska skupina sporazum dala v potrditev vladi, nato pa se bo o njem izrekal tudi najvišji sindikalni organ.

Sorodna novica Nova izhodišča za prenovo plačnega sistema predvidevajo postopnejše uvajanje

"Naše stališče je, da želimo biti v stebru za visoko šolstvo in znanost, ne pa širše, ampak o usodi stebrov se bo odločalo na krovni ravni," je pojasnil Kovačič. V nedeljo je za STA povedal le, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni bilo parafirano.

Stavkovni sporazum naj bi sicer zajemal neplačni del. Plačni del pa se je prestavil na pogajanja o oblikovanju stebra, za kar so si v sindikatu dali čas do 30. junija. Glavnina stavkovnih zahtev VSS-ja se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dozdajšnja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so normativi, sobotno leto, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Ob tem je Kovačič spomnil na stavkovni sporazum, ki ga je vlada sklenila s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga v VSS-ju ne sprejemajo. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je vlada Svizu za nižje ravni izobraževanja na lastno pobudo ponudila celo en plačni razred več od njegovih zahtev. Ker so učitelji nedavno pridobili tudi nov naziv, z napredovanji sežejo en plačni razred pod izrednega profesorja.

Visokošolski sindikat se je odločil za zaostritev stavke