Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pričakuje, da bodo predsedniki strank KUL-a že jutri dorekli časovnico za vložitev nezaupnice. Foto: BoBo
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pričakuje, da bodo predsedniki strank KUL-a že jutri dorekli časovnico za vložitev nezaupnice. Foto: BoBo

Po odstopu zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja 18. decembra je vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzel kar predsednik vlade Janez Janša. Kot je dejal pred dnevi, pričakuje, da bo mesto izpopolnjeno na začetku tega leta, glavni razlog pa ni v tem, da ne bi imeli ustreznega kandidata, ampak v nemirnih političnih razmerah. Se je pa kot vodja kabineta na ministrstvo vrnila Tina Bregant.

Med kandidati za zdravstveni resor se je nekaj časa omenjala Jelka Godec, prej poslanka, znana tudi po vodenju preiskovalne komisije o žilnih opornicah, zdaj pa državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade. Trenutno se pogosteje pojavlja ime Alenke Forte, dolgoletne zdravnice in vidne predstavnice SDS-a, ki jo je vlada malce pred prazniki imenovala za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje.

Iz kabineta predsednika vlade pa je prišlo le sporočilo, da bo predlog s kakršnim koli imenom romal v državni zbor, ko bo postal uraden.

Na vprašanje, ali jo zanima prevzem ministrskega mesta, je Fortejeva odgovorila tudi v nocojšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija. "V tej situaciji sem bila naprošena za mesto državne sekretarke, dela je ogromno, epidemija še traja in ne bo izzvenela, tako da je dela na ministrstvu za zdravje ogromno in so potrebne dodatne moči. Kdaj bo čas za to, se bo odločil premier, to je tudi vprašanje zanj."

O časovnici vložitve nezaupnice v torek

Po poročanju Televizije Slovenija Erjavec pričakuje, da bodo predsedniki strank KUL-a že jutri dorekli časovnico za vložitev nezaupnice in da bodo potrdili tudi sklep, da sam kot morebitni mandatar zbere vseh 43 podpisov poslancev KUL-a, torej tudi štiri podpise svojih poslancev. Če mu bo teh 43 podpisov uspelo zbrati, bodo v drugi polovici prihodnjega tedna nezaupnico tudi vložili. S tem pa, vsaj tako računajo, pritisnili na nekatere poslance SMC-ja, da na tajnem glasovanju izrazijo nezadovoljstvo nad trenutno politiko v državi. Poslanci DeSUS-a uradno sicer še vedno ne želijo govoriti o svojih nadaljnjih potezah, bodo pa o svojih podpisih razpravljali po tem, ko bo odločitev o nezaupnici dokončno potrjena, je za Televizijo Slovenija poročal Gregor Drnovšek.

Drugi DeSUS-ov minister Jože Podgoršek ostaja na resorju kmetijstva. Pred Karlom Erjavcem je napornih deset dni, do 15. januarja, ki je po odločitvi Koalicije ustavnega loka (KUL-a) skrajni rok za vložitev konstruktivne nezaupnice. Razbijanje SMC-ja niti z osnutkom poročila Računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme ne uspeva, Erjavec pa po nekaterih namigih svojih poslancev kljub drugačnim zagotovilom sploh ni prepričal.

Mogoče je slišati tudi, da bi lahko poslanska skupina iz opozicije še naprej sodelovala z vlado pri projektih, zapisanih v koalicijski pogodbi, že omenjeni kmetijski minister Podgoršek pa bi bil navezava Desusovih poslancev z vlado.

V KUL-u bodo nezaupnico vložili do konca prihodnjega tedna