Nova osebna izkaznica, ki vsebuje biometrične podatke. Foto: MNZ
Nova osebna izkaznica, ki vsebuje biometrične podatke. Foto: MNZ

Z začetkom aprila bo mogoče z novo biometrično osebno izkaznico obiskati zdravnika, lekarne in druge zdravstvene izvajalce na enak način, kot to velja za zdravstveno izkaznico. Kljub temu zdravstvene izkaznice ostajajo v uporabi, na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa uporabnikom svetujejo naj jih obdržijo, saj bodo uporabo biometrične osebne izkaznice postopoma uveljavljali od 3. aprila dalje.

Nove osebne izkaznice, ki so jih začeli izdajati marca lani, lahko za uporabo zdravstvenih storitev uporabijo vsi starejši od 12 let, osebne izkaznice za mlajše otroke pa niso elektronske in jih tako ni mogoče uporabljati na enak način, so sporočili z ZZZS-ja.

Poudarjajo, da bo prehod na vzporedno uporabo obeh kartic postopen, saj mora svoje informacijske sisteme prilagoditi okoli 2000 izvajalcev. Zdravstvene kartice pa po njihovih pojasnilih ostajajo v veljavi, saj je ne morejo pridobiti vsi, ki so vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje, med drugim tudi tujci.

Mednarodno priznanje za novo izkaznico

Po skoraj 24 letih so 28. marca 2022 v Sloveniji začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki so opremljene s 34 varnostnimi elementi. Kartica je sicer na začetku meseca pridobila tudi mednarodno priznanje najboljše nove nacionalne osebne izkaznice za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda.

Veljavne osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka veljavnosti. Prav tako ni treba zamenjati osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.