Zvišanje se meri v nekaj odstotkih. Foto: Pixabay
Zvišanje se meri v nekaj odstotkih. Foto: Pixabay


Minimalna plača zdaj znaša 614 evrov neto oziroma 805 evrov bruto. Sodeč po dokumentu, ki smo ga pridobili, bi se minimalna plača prihodnje leto lahko zvišala za najmanj 1,6 odstotka in za največ 3,9 odstotka.
Ekonomisti, ki opozarjajo, da splošne formule za izračun minimalne plače mednarodne organizacije odsvetujejo, v analizi predlagajo dve enačbi. V prvem primeru bi upoštevali inflacijo, delež rasti BDP-ja in korektiv. Ob upoštevanju 20-odstotne rasti bi neto minimalna plača znašala 627 evrov. Ob upoštevanju 40-odstotne rasti BDP-ja pa bi se bruto minimalna plača zvišala na 831 evrov.
V drugi enačbi bi upoštevali inflacijo, delež rasti produktivnosti ter korektiv. In izračuni? V primeru 30-odstotne rasti produktivnosti bi bruto minimalna plača znašala 821 evrov. Če pa bi upoštevali 70-odstotno rast produktivnosti, potem bi pristali pri 822 evrih bruto.
Uporaba formule mora seveda biti pogojena z določenimi razmerami v gospodarstvu in na trgu dela. Na ministrstvu zatrjujejo, da bodo odločitev, ali bo katera od predstavljenih rešitev uporabljena že pri januarski uskladitvi minimalne plače, sprejeta šele na podlagi razprave in dialoga s socialnimi partnerji.
Bo pa minimalna plača prihodnje leto zagotovo višja, saj se na začetku leta višina uskladi najmanj z inflacijo. Če bo upoštevana samo inflacija, bo minimalna plača znašala 816 evrov bruto.