Germič uradno kandidature še ni potrdil, je pa v začetku prejšnjega tedna dejal, da je eden izmed mogočih kandidatov. Foto: BoBo
Germič uradno kandidature še ni potrdil, je pa v začetku prejšnjega tedna dejal, da je eden izmed mogočih kandidatov. Foto: BoBo
Germič za predsednika parlamenta

Pavla Gantarja bo na mestu predsednika državnega zbora, če ga bodo potrdili poslanci, nasledil poslanec LDS-a Ljubo Germič. Po dozdajšnjih napovedih poslanskih skupin bo Germič izvoljen.

O njegovi kandidaturi so na tiskovni konferenci spregovorili Germič ter vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer in vodja poslanskega kluba LDS-a Borut Sajovic.

"Ne želim si dejanj, ki bi nas delila"
Germič, čigar kandidaturo sta SD in LDS podprla soglasno, je ob tem povedal: "Želim si združevati ljudi in potencial, ki ga imamo. Sem zagovornik temeljitega premisleka. DZ sprejema zakone, ki definirajo našo družbeno ureditev in razmerje v njej, zato morajo biti temeljito premišljeni. Ne želim si dejanj, ki bi nas delila. Tega je bilo v preteklosti po mojem mnenju preveč. Želim si več razprav 'o čem', kot pa 'o kom'. Kandidatura za predsednika DZ-ja je zame izziv in velika odgovornost, hkrati pa tudi velika čast."

Kot pravi, je bil temelj za njegovo kandidaturo uspešen dogovor med SD-jem in LDS-om, pa tudi nekateri komentarji, ki so namigovali, da bi bila lahko njegova kandidatura sprejemljiva tudi za širši krog poslank in poslancev zunaj koalicije.

"Verjamemo, da je Germič prava izbira"
"Ne želimo, da bi izvolitev prvega med enakimi po odstopu Gantarja predstavljala dodatno politično zaostrovanje ali celo problem. Nasprotno. Naš predlog je v konkretnem primeru rešitev za normalno in korektno sprejemanje odločitev v DZ-ju, ki nas čakajo jeseni," je izpostavil Kumer. Poudaril je tudi, da so Germiču že napovedali podporo v poslanski skupini DeSUS in nepovezani poslanci, z izbiro Germiča pa naj bi bil zadovoljen tudi Gantar.

"V SD-ju verjamejo, da je Germič prava izbira. Verjamemo, da bo DZ dobil dobrega predsednika, ki bo dobro vodil DZ in bo tudi dober gospodar postopkov," je zatrdil.

Po njegovih besedah bodo kandidaturo Germiča vložili in o njej tudi odločali predvidoma na petkovi seji DZ-ja, na kateri bodo obravnavali tudi sklep o ustavni presoji referendumske pobude o družinskem zakoniku.

"Germič med kolegi šteje največ kot človek in tovariš"
"Zadovoljni in ponosni smo, da smo skupaj s stranko SD izbrali pravega, dobrega kandidata, kar pomeni, da sprejemamo odgovornost za predlagane rešitve," pa je povedal Sajovic in dodal, da je Germič človek, na katerega se lahko zaneseš in da bo DZ z njegovo izvolitvijo dobil uglednega, delovnega in sposobnega predsednika. "Germič med nami, kolegi, šteje največ kot človek, sodelavec in tovariš," je izpostavil.

"Kolega Ljubo Germič se ne oglaša hitro. Zanj je značilno, da misli nikdar in nikoli ne prehitevajo jezika. Zadeve skrbno pretehta. Oglaša se ne koncu, med zadnjimi, njegove besede pa imajo seveda argumente in težo. Je vesten, skrben, natančen, organiziran. Na vse strokovne razprave, tudi tiste, ki niso z njegovega področja, se skrbno in vestno pripravi," meni Sajovic.

Germiča mora podpreti 46 poslancev
Germič je že v začetku preteklega tedna dejal, da je eden izmed mogočih kandidatov. Kot je znano, je dozdajšnji predsednik parlamenta Pavel Gantar po izstopu Zaresa iz koalicije napovedal, da bo kot predsednik parlamenta odstopil 1. septembra.

Poslanci naj bi o novem predsedniku DZ-ja odločali že v petek, dan po Gantarjevem odstopu. Za izvolitev kandidat potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, po dozdajšnjih napovedih poslanskih skupin pa kaže, da bo Germič dobil zadostno podporo.

Premier Borut Pahor še vedno išče kandidate za pet novih ministrov, ki jih bo predlagal poslancem, in na ta predlog vezal zaupnico svoji vladi. Imena kandidatov naj bi bila znana do petka, poslanci pa naj bi o zaupnici odločali v drugi polovici septembra.

Germič za predsednika parlamenta