Mandatno-volilna komisija za novega predsednika preiskovalne komisije DZ-ja o sumih političnega vmešavanja v delo policije predlaga Rezarja. Foto: DZ/Matija Sušnik
Mandatno-volilna komisija za novega predsednika preiskovalne komisije DZ-ja o sumih političnega vmešavanja v delo policije predlaga Rezarja. Foto: DZ/Matija Sušnik

Lamut je pred dnevi v obrazložitvi odstopa pojasnil, da zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja oziroma osebnih okoliščin, zaradi katerih je bilo v zadnjem času in bo zaradi okrevanja tudi v prihodnje Lamutovo nadaljnje vodenje komisije oteženo, nepreklicno odstopa z mesta predsednika.

V poslanski skupini Svoboda so za novega predsednika komisije predlagali Aleša Rezarja, ki je do zdaj opravljal funkcijo namestnika člana te komisije. Na mesto tega pa predlagajo Tineta Novaka. MVK je danes predlog sprememb sklepa o sestavi preiskovalne komisije tudi potrdil.

Lamut se je sicer v zadnjem času spoprijemal z očitki, da ni zadovoljivo pojasnil pravne podlage za to, da je kot predsednik parlamentarne komisije Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) omogočil vpogled v pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ter da naj bi dlje časa zadrževal določeno dokumentacijo, ki jo je posredovala ena od zaslišanih prič. Lamut je sicer vse očitke zavrnil.

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi-ja Janeza Ciglerja Kralja pa je Lamut z odstopom priznal svojo napako. Po njegovi oceni je Lamut kršil vse predpise, ki urejajo delo preiskovalnih komisij. V NSi-ju so tudi razočarani nad njegovo zamenjavo, saj menijo, da bo Rezar zgolj nadaljeval poskuse pometanja pod preprogo oz. branjenja predsednika vlade Roberta Goloba.

Očitke je zavrnila predsednica komisije Janja Sluga (Svoboda). Poudarila je, da je Lamut že dva meseca na bolniškem dopustu, zato je bil odstop edina odgovorna odločitev.

Mandatno-volilna je na seji tudi določila kandidacijski postopek za imenovanje članice ali člana Statističnega sveta RS. Med člani so namreč tudi trije predstavniki DZ-ja, generalni sekretarki DZ-ja Uršuli Zore Tavčar pa marca poteče mandat. MVK je zato pozval poslanske skupine, naj ji posredujejo predloge kandidatov.