DZ bo odločal tudi o noveli zakona o organiziranosti in delu v policiji. Foto: DZ/Katja Bidovec
DZ bo odločal tudi o noveli zakona o organiziranosti in delu v policiji. Foto: DZ/Katja Bidovec
false
Proti trgovinskim sporazumom je v javnosti veliko odpora. Foto: Reuters

Matej T. Vatovec (ZL) je v imenu predlagatelja poudaril, da je Ceta pomemben sporazum, ki "z nepredvidljivimi in negativnimi posledicami za ljudi in okolje predstavlja enega najpomembnejših vprašanj za dolgoročno prihodnost prebivalcev Slovenije". Zaradi tega morajo imeti državljani možnost, da se izrečejo o Ceti. Violeta Tomić (ZL) je ob tem dodala, da gre v primeru Cete "za preveč pomembna vprašanja o naši prihodnosti, da bi odločanje prepustili bruseljskim neizvoljenim birokratom ali pa političnim elitam po posameznih državah".

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je spomnila, da bo Ceta predvidoma v začetku prihodnjega leta stopila v začasno rabo, trajna raba pa bo nastopila šele, če sporazum ratificirajo nacionalni parlamenti držav članic. Pred začetkom uporabe je sicer predvidena reforma bilateralnega investicijskega sodišča (ICS), je povedala.

Vlada bo po objavi mnenja sodišča EU-ja, predvidoma spomladi 2017, tudi proučila predlog za presojo skladnosti določb o ICS-ju s pravnim redom EU-ja in se še pred koncem postopka ratifikacije odločila.

Za Bratuškovo bolje, če bi bil referendum zdaj
Podporo razpisu referenduma je izrekla tudi poslanska skupina nepovezanih poslancev. "V naši poslanski skupini ocenjujemo, da je prav, da ljudem damo možnost, da se odločajo o tako pomembnih stvareh," je povedala Alenka Bratušek.

Odzvala pa se je tudi na pomisleke, da naj bi bilo za referendum še prezgodaj. "Mislite, da ni bolj smiselno z referendumom zdaj iti med ljudi, jim povedati jasno in glasno, kaj v tem sporazumu piše, jih ozavestiti, da je to nekaj, kar bo pozitivno vplivalo na njihova življenja, in ne čakati čisto do konca, ko bomo stvar pripeljali res do pike? Takrat bo Slovenija res popolnoma neverodostojna država," je dejala.

Koalicijske in opozicijske stranke na istem bregu
Referendumu nasprotujejo v NSi-ju. Jožef Horvat je poudaril, da so strahovi glede prevlade multinacionalk neutemeljeni. Tuji vlagatelji bodo lahko tožili države, če bi jih te postavile v neenakopraven položaj. "Ti ukrepi so zelo natančno navedeni, tako tudi mora biti. Protekcionizem in monopoli odpadejo," je poudaril.

"Obžalujemo, da je razprava o Ceti zasenčena z dezinformacijami ter vzbujanjem negativnih čustev, celo zavajanj pri ljudeh," pa je v imenu SMC-ja poudaril Kamal Izidor Shaker. Spomnil je, da bo moral DZ Ceto najverjetneje ratificirati z dvetretjinsko večino, pri tem pa se bo lahko tudi naslonil na mnenje volivk in volivcev, izraženo na referendumu z zavezujočim izidom. Sam meni, da posvetovalni referendum ne bi prinesel ničesar razen dodatnih stroškov.

Da je pobuda za referendum prezgodnja, menijo tudi v DeSUS-u in SD-ju. So pa v SD-ju poudarili, da se ne bi smeli odločati o trajni obliki sporazuma, dokler so v njem nadnacionalna sodišča.

Državni zbor bo glasovanje o predlogu opravil v torek.